Elektriciteit uit zwaartekracht (video)

Architect Janjaap Ruijssenaars heeft samen met ingenieursbureau Viro een techniek ontwikkeld om efficiënt elektriciteit op te wekken met behulp van de zwaartekracht. Over een maand is het prototype gereed.

Ruijssenaars (Universe Architecture ) creëert een wankel evenwicht met een gewicht bovenop een veer en een piëzo-motor aan de voet. Doordat het gewicht nèt stabiel staat, kan het met weinig kracht uit balans worden gebracht. Beneden ontstaat dan een veel grotere mechanische kracht op één punt. Deze druk wordt met de piëzo-motor omgezet in elektrische energie, waarbij de energieopbrengst dankzij het slimme gebruik van de zwaartekracht wordt verhoogd van 20 naar 80 procent. De restenergie brengt het gewicht terug op zijn plaats.

Ruijssenaars ontwikkelde het eerste prototype met technische probleemoplossers Theo de Vries en Jan Holterman van ingenieursbureau Viro . Het is een generator die een lampje laat branden of batterij kan opladen, bijvoorbeeld voor een laptop. De juiste plug-in voor de omzetting van verschillende input-energieën zit  nog niet bij het prototype.Die kan verschillen afhankelijk van waar de generator staat ; veel/weinig wind, veel/weinig zon, etcetera.

De uitvinding is schaalbaar en kan dus voor hele kleine of hele grote behoeftes gebruikt worden.  

Bekijk hier een korte video.