Een iPhone in je hoofd

“Over 15 jaar zit er bij iedereen een iPhone in zijn hoofd”. Met deze voorspelling geeft futuroloog en hoogleraar Wim de Ridder van de Universiteit Twente aan hoe snel de ontwikkelingen gaan op het terrein van de sensortechnologie. Chips en sensoren worden steeds kleiner en preciezer en worden op termijn met een 3D-printer gemaakt. De Ridder was één van de sprekers op het congres ‘Ontdek de sensor van Healthy Ageing’ in het Drentse Roden.

De Ridder vindt bepaalde ontwikkelingen een wetmatigheid. De economie in de VS groeit sinds 1870 ieder jaar met twee procent, de rekencapaciteit van machines verdubbelt ieder jaar, sinds 1880 blijven we ieder geboortejaar drie maanden langer leven, het maken van een DNA-scan wordt ieder jaar 50 procent goedkoper en in 2030 lopen we gewoon allemaal rond met een chip met onze DNA erop, zodat je je familieleden op straat ook gemakkelijk herkent. We besturen straks auto’s met onze gedachten en gebruiken allemaal het wondermiddel grafeen.

Onsterfelijk

Volgens Wim de Ridder is het een fundamentele drive van mensen om langer te willen leven. In 2045 zijn we volgens hem digitaal in ieder geval onsterfelijk geworden. En steeds weer wordt door de genetica de levensverwachting positief bijgesteld. We worden steeds ouder en dat vraagt om nieuwe oplossingen om de kwaliteit van het leven te vergroten en de maatschappelijke lasten voor gezondheid te minimaliseren. Het gaat daarbij niet alleen over ouderen en ziekte, maar vooral ook over gezond opgroeien, maatschappelijke participatie en kwaliteit van leven.

Nieuwe, slimme oplossingen zijn onder andere ontstaan binnen de medische technologie en de sensortechnologie, waarin Noord-Drenthe met meer dan 40 gespecialiseerde bedrijven uitblinkt, met het Health Park in Roden in de hoofdrol. De Ridder noemde dat park "een pareltje op het gebied van de gezondheidszorg". Ook burgemeester Hans van der Laan van de gemeente Noordenveld, die het congres opende, was zich daar goed van bewust. "Op de puinhopen van Cordis groeien nieuwe bedrijven, dat moeten we koesteren en er flink mee aan de weg timmeren."

Partners gezocht

Het jonge bedrijf Wellinq Medical is daar een voorbeeld van. Directeur Barry de Reuver kondigde aan in het eerste kwartaal van 2014 met een innovatief product op de markt te zullen komen als alternatief voor de pijnlijke blaasdrukmetingen. Hij zoekt partners bij het integreren van sensoren in katheters en het vereenvoudigen van de behandeling. Ook Jan Thalens van Alvimedica in Assen houdt zich daar mee bezig. Maar zijn belangrijkste nieuws was de overname van het Italiaans bedrijf CID, waardoor hij nu de kennis heeft gekocht voor het coaten met koolstof van kunstkleppen voor het hart, zodat het lichaam die kleppen minder snel afstoot.

De tijd dat je alle kennis over innovaties voor jezelf houdt als ondernemer is volgens de bijna 200 beursgangers wel voorbij. Delen is verder ontwikkelen, bijvoorbeeld op een campus of een website. Maar promovendus Mike van Diest van onderzoeksinstituut Incas3 uit Assen hield niettemin toch nog even het spel geheim dat is ontwikkeld om mensen thuis te laten trainen in het beter vinden van je balans. Dat spel is een reactie op het feit dat een derde van alle 65 plussers eens per jaar valt, waarvan 20 procent binnen drie maanden overlijdt en de helft nooit meer helemaal de oude wordt.

Zelf registreren

In de nabije toekomst registeren we alles zelf, van ons slaappatroon tot de vitamines in ons eten. Sensoren zorgen er voor dat we allemaal een ‘dokter 3,0′ worden. Nu zijn we nog een ‘dokter 2,0′. We zoeken via google uit op internet wat we mankeren en vervolgens moet de huisarts uitleggen waarom we het fout hebben. Maar straks hebben we de mogelijkheid om met behulp van sensoren zelf kennis over onze gezondheid te vergaren en komen we dus met al die data bij de huisarts binnenstappen.

Het congres werd georganiseerd door het Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN), Springboard, Sensor Universe, Gemeenten Noordenveld en Assen, Provincie Drenthe, Marketing Drenthe en de NOM.