Drie Nederlandse uitvinders genomineerd voor European Inventor Award 2017

Nederland heeft dit jaar een uitstekende score met drie nominaties voor de European Inventor Award 2017; de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB). Uit honderden uitvinders over de hele wereld zijn drie Nederlandse uitvinders geselecteerd voor de categorieën Onderzoek, MKB en Industrie. Totaal zijn er 15 finalisten in 5 categorieën. Nederland is het enige land dat drie finalisten heeft. Op 15 juni wordt tijdens een ceremonie in Venetië per categorie bekendgemaakt wie de winnaar is.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  • Hans Clevers: uitvinder van ‘organoïden’

cleversHans Clevers is genomineerd voor de European Inventor Award in de categorie ‘Onderzoek’. Er werd altijd gedacht dat stamcellen zich niet buiten het lichaam konden delen en vermenigvuldigen. Het is moleculair geneticus Hans Clevers gelukt om specifieke stamcellen buiten het lichaam te laten groeien tot mini-orgaantjes. Hij is begonnen met de menselijke darm en ontdekte daarna dat het ook kon met andere organen, zoals lever, nieren en longen. Met de gekweekte mini-organen kunnen medicijnen veilig worden getest buiten het menselijk lichaam. Op deze manier kunnen medicijnen op maat worden gemaakt voor individuele patiënten. Organoïden verlagen de kosten van medicijnontwikkeling en van het testen van medicijnen en tegelijkertijd verhogen ze de veiligheid. Bovendien is deze uitvinding een goed alternatief voor dierproeven. Economisch analisten voorspellen al dat organoïden een ‘game-changer’ op de wereldmarkt kunnen worden, zeker als de beschikbaarheid en toepassingen toenemen.

  • Gert-Jan Gruter: uitvinder van bioplastic voor flessen

gruterChief Technology Officer Gert-Jan Gruter van chemisch bedrijf Avantium is genomineerd voor de European Inventor Award in de categorie ‘MKB’. Gruter deed al langer onderzoek naar plastic gemaakt van olie en wilde een alternatieve technologie ontwikkelen die schaalbaar was. Gruter ontwikkelde een chemisch proces dat furaandicarbonzuur (FDCA) – nodig voor plastic – uit plantsuikers maakt. Met dit proces ontstond een nieuw polymeer: polyethyleenfuranoaat (PEF), bioplastic. PEF is een goed alternatief voor PET want PEF is kwalitatief hoogwaardig plastic met zelfs meer voordelen dan PET. PEF is vanzelfsprekend veel milieuvriendelijker dan PET – het heeft 70% minder energie nodig om het te produceren en 50% minder CO2-uitstoot dan PET. Door het sluiten van partnerships met grote partijen hoopt Avantium PEF-flessen in 2021 grootschalig op de markt te brengen.

  • Jan van den Boogaart: uitvinder van geautomatiseerde bloedtest voor malaria

boogaartHematoloog Jan van den Boogaart is, samen met de Oostenrijkse biochemicus Oliver Hayden, genomineerd voor de European Inventor Award in de categorie ‘Industrie’. De uitvinding is een combinatie van geneeskunde en informatietechnologie. De datagedreven benadering betreft het opsporen van malaria in het bloed via bloedparameters. Een combinatie van 30 parameters laat een ‘data-afdruk’ zien die malaria kan aantonen. Voor een standaard bloedtestsysteem van Siemens hebben de uitvinders een malariaspecifiek algoritme gemaakt. Door dit in het computersysteem te laden, kunnen geautomatiseerd 120 bloedtesten per uur worden gedaan die met 97% zekerheid malaria kunnen aantonen, Met deze uitvinding kan goedkoper en sneller worden getest op malaria. Om de computer malaria op te laten sporen is slechts een update van de software nodig.

Bekijk de patenten van Clevers: EP0972037 EP2795322 EP2393917

Bekijk de patenten van Gruter: EP2001859 EP2004620 EP2103606 EP2183236 EP2197868 en EP2197865

Bekijk het patent van Van den Boogaart: EP2635695