Design tools voor de hardware- en software-engineer

De complexiteit van elektronica, componenten, software en het ontwerpen van elektronica-applicaties neemt toe. Dat geeft applicaties meer functies en het zorgt voor nieuwe applicaties. Technologische ontwikkelingen geven daarmee mogelijkheden aan ontwikkelaars en OEM’ers. Tegelijkertijd vragen deze ontwikkelingen om design tools. Zowel op software- als op hardwaregebied hebben engineers, R&D medewerkers en ontwikkelaars goede tools nodig. Het Design Tools event op woensdag 26 november in het Auditorium op Technische Universiteit te Eindhoven biedt de mogelijkheid om kennis te nemen van diverse tooling en de vernieuwde toepassingen.

FHI-themadag over Collaborative Engineering

Het event Design Tools geeft een breed, maar ook diepgaand overzicht van beschikbare tools. Door interactie met de aanwezigen tijdens de parallelle sessies kunnen de sprekers mogelijkheden bieden om praktische klussen te klaren.
Het event opent met een presentatie van Easics, ontwerper van digitale en mixed-signal chips zowel ASIC’s als FPGA’s. In de lezing ligt de focus op het raakvlak tussen hardware en software bij de moderne FPGA’s. Diverse ontwerptechnieken en een concrete case geven een helder beeld van de totstandkoming van de moderne FPGA.
Daarna verzorgen de 15 aanwezige bedrijven de parallelle lezingen met heldere, concrete demonstraties. In een uur tijd gaan de sprekers de diepte in, via de demonstratie en interactie met de aanwezigen.

09.30 … 10.00
Hardware-/software co-ontwerp van FPGA-gebaseerde System-on-Chip
Ramses Valvekens (Easics) behandelt hardware- en software-ontwerptechnieken voor moderne FPGA’s, die vaak meer embedded microprocessoren bevatten. De focus ligt op het raakvlak tussen hardware en software. De lezing bestaat uit drie delen. Eerst wordt een situatieschets van de huidige stand van zaken gegeven. Daarna volgt een toekomstvisie op dit ontwerptraject. En tot slot wordt een concrete case behandeld van de firma Best Eindhoven: een hoogperformant sorteersysteem voor de voedingsindustrie, genaamd Hyperion.
Easics, Ramses Valvekens

10.00 … 10.30 Pauze

10.30 … 11.30
Mixed-Signal IC design
Steeds meer bedrijven ontwerpen zelf hun mixed-signal IC’s. Dit is mogelijk, zeker nu Cadence met hun pay-per-use businessmodel de drempel voor de aanschaf van de benodigde tools aanzienlijk heeft verlaagd. Welke toolset is nodig om efficiënt en succesvol mixed-signal IC’s te kunnen ontwerpen? In deze presentatie wordt getoond, hoe een effectieve design flow kan worden samengesteld.
Cadence Benelux Distribution, Marcel Wezenberg

Design Tools en Real Hardware verificatie in één omgeving
Altium Designer biedt de mogelijkheid om productontwikkeling van concept tot realisatie binnen één omgeving uit te voeren. Niet alleen kan het ontwerp worden gesimuleerd, het kan ook worden geprogrammeerd op het NanoBoard van Altium. Een herconfigureerbaar platform met de ondersteuning voor diverse FPGA- en processorleveranciers. In de demonstratie wordt een applicatie behandeld waarin wordt onderzocht of het beter is om een in ‘C’ geschreven ontwerp op een microprocessor te draaien of toch te mappen in een FPGA. Hierbij wordt de ‘C’-code automatisch gecompileerd naar de gebruikte FPGA-technologie.
Transfer, Peter de Ruiter; Altium, Johan Duitman

Is het Internet zo lek als een mandje? e-Collaboration in elektronica design, engineering en productie
Voordat een product op de markt komt, is er heel wat afgecommuniceerd. De eisen van ontwikkelsnelheid en time to market maken e-Collaboration over het Internet het communicatiemedium bij uitstek. Maar het Internet is een dubieus medium om zomaar IP-gevoelige informatie te versturen. Zonder degelijke beveiligingsmaatregelen is het Internet zo lek als een mandje. Van belang is ook het goed managen van de formele en informele datastromen binnen een project, waarbij veilige e-Collaboration een belangrijke rol speelt in de communicatie.
Adeon Technologies, Jan Keijzer

11.30 … 12.30
Unleash the Power of the Dragon
Een toename in complexiteit en steeds grote ontwerpuitdagingen vragen om steeds verder geautomatiseerde oplossingen om routingproblemen op te lossen. Het Dragon Routing platform van Zuken betekent een sprong voorwaarts in de routingtechniek. De geïntegreerde Routing Consultant beschikt over ingebouwde expertise en richtlijnen voor de gebruiker om blokkades bij het routen snel te herkennen en op te lossen. Het Dragon Routing platform gebruikt de informatie van de Routing Consultant om een routing-strategie te genereren. Kyle Miller presenteert het Dragon Routing platform en legt uit hoe automatische routing van een ontwerp kan worden uitgevoerd.
Zuken, Kyle Miller

Managing electronic design data with PDS
Heb ik de laatste versie van de designdata of is er een onderdeel niet meer beschikbaar in mijn ontwerp- of werkomgeving? Zonder een goed functionerend designdatamanagement is dit niet eenvoudig na te gaan. Product Development Studio kan helpen om dit probleem op te lossen omdat het voorziet in een gecentraliseerde omgeving voor het beheren van applicaties, omgevingen en ontwerpgegevens. Daarmee wordt het engineers makkelijke gemaakt om in real-time samen te werken op basis van een enkele set informatie, onafhankelijk van geografische locatie of IT-infrastructuur.
Edality, Hans Klos

Multi discipline (ECAD, MCAD, Software) product data management
Binnen elektronicaontwerpbedrijven is wereldwijd een groot aantal teams betrokken bij de ontwikkeling van een product. Ontwerpen gedurende 7 dagen per week, 24 uur per dag, heeft veel voordelen, vooral met betrekking tot het reduceren van de totale ontwerpcyclustijd. Maar het kan ook databeheerproblemen opleveren. In een demonstratie van een PLM software-oplossing van Omnify Software zal blijken hoe kleine en middelgrote ondernemingen dit multidisciplinaire databeheer kan benaderen. Het benutten van PLM-technologie stroom het ontwerp- en productieproces en reduceert het aantal ontwikkelcyclussen, verbetert de productkwaliteit en verlaagt de kosten van het product.
InnoFour, Jaap Schuurman

12.30 … 13.30 Lunch & pauze

13.30 … 14.30
Maakt de engineer wat de marketeer vraagt?
Door de toenemende complexiteit van het ontwikkelen van elektronica en de toename van gedistribueerde designteams, ontstaat er een groeiende behoefte om ‘requirements tracking’ te formaliseren en te stroomlijnen. Dennis van der Sluis toont aan de hand van een praktijkvoorbeeld hoe systeemspecificaties traceerbaar kunnen worden geïmplementeerd. Vervolgens kunnen analyses worden uitgevoerd op het gebied van het bereiken van kwaliteitseisen, de functionele verificatiedekking en de impact van wijzigingen in de systeemspecificaties.
Mentor Graphics, Dennis van der Sluis

Synplify DSP: Automatische implementatie van een Matlab/Simulink algorithme in een FPGA of ASIC
Synplify DSP biedt de oplossing om vanuit de Matlab/Simulink omgeving een gesimuleerd (zowel in floating- als fixed-point) multirate algoritme, automatisch en geoptimaliseerd, af te beelden naar FPGA- of ASIC-technologie door de automatische generatie van hiërarchische RTL code en bijbehorende testbench. Deze ESL designflow reduceert de TTM met wel 75%, waarbij het zelfs mogelijk is om binnen deze verkorte tijd verschillende architecturen van algoritme op een hardwareplatform te testen. Synplify DSP kan tevens een cycle- en bit-accurate C-model uitschrijven en ondersteunt het gebruik van M-language.
Synplicity Group by Synopsys, Philipp Jacobsohn

An introduction to Qt Software, the cross platform application framework
Qt (cute) is een cross-platform-applicatieframework. Door Qt te gebruiken kunnen applicaties en gebruikersinterfaces eenmalig worden ontwikkeld en uitgerold op vele desktop en embedded operating systems zonder herschrijven van de source code. Ook zal tijdens de presentatie een demonstratie van het Qt software worden gegeven.
Nokia QT Software, Trolltech, Thomas Zander & Casper Ninteman

14.30 … 15.30
Test coverage analysis to improve PCBA product yield from design through to production
Een verbeterd yield-beheer kan worden gerealiseerd door een uitgebreide elektrische DfT-analyse in een vroeg stadium van het ontwerp. Dat leidt tot een efficiënte testdistributie en foutherkenning, wat weer resulteert in een hogere productbetrouwbaarheid. Op deze manier wordt voorkomen dat niet juist functionerende producten bij de klant worden afgeleverd. De Testway Toolset is daarvoor een oplossing die al wordt gebruikt door veel printontwerpers en – fabrikanten over de hele wereld. De Toolset biedt een unieke benadering bij de analyse van elektrische testability-eisen en geeft voor specifieke teststrategieën een schatting van de testdekking.
Accelonix, Luc De Bus

Verifiëren van honderden FPGA I/O pennen tussen PCB en FPGA in minuten
Bij het gebruik van grote FPGA’s is het verifiëren van de pentoekenning een foutgevoelige taak. Zeker wanneer de PCB en FPGA gelijktijdig (en door verschillende personen) worden ontwikkeld. IO Checker is een eenvoudig te gebruiken tool om in enkele minuten te controleren of de signaalnamen toegekend aan de FPGA-pennen overeenkomen met de signaalnamen zoals gebruikt op de PCB. Door gebruik te maken van automatisch gegenereerde reguliere expressies kan een ontwerper zich concentreren op de potentiële fouten.
HDL Works, Willem Gruter

Design for Test with Boundary-scan
Elektronica-ontwerpers zetten in toenemende mate programmeerbare boundary-scan componenten in. Naast de voordelen van de (her-)configuratie hebben zij hiermee een waardevol meetinstrument binnengehaald om in de productiefase soldeerverbindingen te testen. Er is veel te winnen met een vroege samenvoeging van ontwerp en testplan. De test op de kwaliteit van de soldeerverbindingen die werkelijk uitgevoerd kan worden, gaat dan een veel groter percentage van de pinnen coveren. In deze presentatie wordt ingegaan op het gebruik van hulpmiddelen die het werk van de ontwerper en de test-engineer bijeenbrengt. Dit gaat verder dan een todo-list waar de ontwerper zich aan dient te houden: visualiseren wat gecovered kan worden met boundary scan testen, en zien hoe dit percentage verhoogd kan worden.
JTAG Technologies, Ivo Steverink

15.30 … 16.00 Pauze

16.00 … 17.00
Design Tools versus Design Rules
Er wordt veel geld besteed aan goede design tools, zowel voor hardware- als voor softwareontwerp. Vaak wordt echter vergeten dat het product uiteindelijk van CE-markering dient te worden voorzien en dat zowel hardware als software hierbij een grote rol spelen en dan vooral het EMC-gedrag van het product. In deze presentatie laat Edwin vom Hofe zien dat aan de hand van een aantal simpele design rules een goed resultaat kan worden verkregen. Gaat men echter voor ‘First Time Right’ dan is het verstandig ook advies aan de ‘gereedschapkist’ toe te voegen. Voorkomen is immers beter dan genezen.
D.A.R.E!!, Edwin vom Hofe

‘Testing’ Software before implementation starts
In de meeste productsectoren neemt de complexiteit en de hoeveelheid software in het product tegenwoordig exponentieel toe – grofweg volgende de Wet van Moore. Dit is een uitdaging voor bestaande software-engineeringmethoden en –processen, vooral in de testfase. Leon Bouwmeester laat zien dat het mogelijk is om deze uitdagingen te lijf te gaan met Analytical Software Design, wat in de praktijk leidt tot kostenbesparingen van meer dan 30%. Bouwmeester geeft ook een demonstratie van de technologie aan de hand van een praktijkgeval.
Verum, Leon Bouwmeester

Model-Based Design in an HDL Workflow
Houden FPGA’s en ASIC’s u dagelijks bezig? En houden ze u ’s nachts uit de slaap? Dagelijks worden engineers en managers geconfronteerd met kortere ontwerpcyclussen, maar daarentegen wel complexere componenten en hogere integratie-eisen. Het simuleren en verifiëren van het gedrag van het hele systeem is cruciaal voor het vroegtijdig ontdekken van ontwerpmissers. Maar dit wordt nog dikwijls gezien als een ‘uitdaging’. Stephan van Beek laat zien dat je nog een stap verder kunt gaan: ontwerp en verifieer een model en genereer HDL-code in een enkele omgeving. Grijp dan meteen de kans om een demonstratie bij te wonen van de kracht van model-based design; misschien zijn de slapeloze nachten dan voorbij.
The Mathworks, Stephan van Beek

17.00 Borrel

Design Tools Event
Dinsdag 26 november 2008
Aula Technische Universiteit Eindhoven
Aanmelden: www.fhi.nl/designtools