CWI start onderzoeksproject spiking neurale netwerken

Sander Bohte, onderzoeker in de life science groep van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, start in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) een nieuw project naar spiking neurale netwerken. Het onderzoek maakt deel uit van het NWO programma Natural Artificial Intelligence.

Moderne kunsmatige intelligentie is gebaseerd op modellen van de hersenen: zogeheten diepe neurale netwerken. Deze vorm van AI wordt nu al toegepast door internetbedrijven als Google en Facebook in spraak- en beeldherkenning. Toch zijn dergelijke neurale netwerken slechts een grof model van hoe hersenen werken.

In dit project ontwikkelen de onderzoekers krachtiger en efficiëntere neurale netwerken op basis van moderne modellen van de bouwstenen van hersenen: spiking neuronen. Met spiking neuronen kunnen in de toekomst krachtigere neurale netwerken worden toegepast in bijvoorbeeld smartphones, voor het herkennen van mensen of objecten in foto’s, of om spraak direct te vertalen.