‘Buitenaardse beschavingen zeldzaam of afwezig in het lokale heelal’

Gevoelige nieuwe telescopen geven astronomen nu de mogelijkheid om restwarmte van geavanceerde buitenaardse beschavingen, te detecteren. Professor Michael Garrett, algemeen en wetenschappelijk directeur bij NWO-onderdeel Astron en hoogleraar Universiteit van Leiden, heeft radio-observaties van veelbelovende sterrenstelsels gebruikt om aan te tonen dat dergelijke geavanceerde beschavingen zeldzaam of geheel afwezig zijn in het lokale universum.

Verwacht wordt dat geavanceerde beschavingen die enorme hoeveelheden energie benutten, de zogenoemde Kardashev Type III beschavingen, te detecteren zijn in het mid-infrarood spectrum via de uitstoot van belangrijke restwarmte. Een team van astronomen, onder leiding van dr. Jason Wright (Penn State University, VS) heeft al een eerste lijst gemaakt van enkele honderden sterrenstelsels (gefilterd uit een totale lijst van 100 000 objecten) waar ongewoon extreme mid-IR emissie is waargenomen. Een probleem is dat, hoewel zeldzaam, dergelijke emissie ook gegenereerd kan worden door natuurlijke astrofysische processen met betrekking tot thermische emissie van warm stof.

Geen buitenaardse fabrieken

Professor Garret heeft radiometingen van de veelbelovende sterrenstelsels gebruikt en ontdekte dat de overgrote meerderheid van deze systemen emissie vertoont die het best te verklaren is door natuurlijke astrofysische processen. De sterrenstelsels verlopen volgens een bekend algemeen principe dat geldt voor bijna alle sterrenstelsels, de zogenoemde  ‘mid-infrarood radio correlatie’. De aanwezigheid van radio-uitstoot op het niveau dat men zou verwachten volgens deze correlatie, suggereert dat de mid-IR uitstoot geen warmte van buitenaardse fabrieken is, maar meer waarschijnlijk de uitstoot van stof – bijvoorbeeld gebieden waar massieve sterren gevormd worden. 

Rustig slapen

"Het oorspronkelijke onderzoek aan Penn State heeft ons al laten zien dat zulke systemen zeer zeldzaam zijn, maar de nieuwe analyses suggereren dat dit waarschijnlijk een understatement is, en dat geavanceerde Kardashev Type III beschavingen eigenlijk niet bestaan in het lokale universum. In mijn opinie betekent het dat we vannacht allemaal gerust kunnen slapen: een invasie van aliens is zeer onwaarschijnlijk",  aldus Garrett.

De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd in het Europees wetenschappelijk tijdschrift Astronomy & Astrophysicsm .A&A, 581, L5 ("Application of the Mid-IR/Radio correlation to the Ĝ sample and the search of advanced civilisations " door M. A. Garrett). DOI: 10.1051/0004-6361/201526687 en http://arxiv.org/pdf/1508.02624v1.pdf
Meer informatie over de Kardashev schaal en Dyson spheres is hier te vinden:
http://www.veronicasicoe.com/blog/2014/04/the-kardashev-scale-0-to-6/