ASML wil honderden ingenieurs beschikbaar stellen om daarmee het tekort aan docenten in het technisch onderwijs te helpen oplossen. Het gaat volgens CEO Peter Wennink om alle onderwijsniveaus. Wennink sluit hiermee aan bij de Kamermotie die Eppo Bruins (ChristenUnie) eind vorig jaar met succes indiende.
Doel van de motie was, vanwege het grote tekort aan technici, een betere samenwerking tussen het onderwijs en vakmensen uit het bedrijfsleven te stimuleren.
Volgens Wennink zijn er zo 500 ingenieurs te vinden bij ASML die direct aan de slag zouden willen gaan als docent. In het Techniekpact, dat vorig jaar in samenspraak met het kabinet een update kreeg, zijn ook voornemens verwerkt rond de inzet van technische docenten. De drie partners van het Techniekpact, VSNU, FME en 4TU, hebben zich onder meer gecommitteerd aan ‘inzet van meer docenten uit het bedrijfsleven’. Ook het vorig jaar afgesloten Brainport Tech & Skills Akkoord gaat hier op in.
Pilots draaien
FME is blij met de extra duw van Wennink. Achter de schermen is er dan ook druk overleg tussen FME en de ministeries van onderwijs en Economische Zaken. Volgens Wennink is dat echter nog niet zo makkelijk als het lijkt. "Samen met FME en het ministerie van Onderwijs zijn we al met de uitwerking hiervan bezig. We gaan pilots draaien. Maar daarbij lopen we wel aan tegen de regels bij het ministerie: de mensen waar het om gaat hebben bijvoorbeeld geen didactische bevoegdheid, dus dat is lastig. Maar dat moet toch op te lossen zijn als je het samen doet?’"Onderwijsminister Van Engelshoven heeft vorig jaar al laten weten daar ‘welwillend’ tegenover te staan.