AI herkent de beste sollicitant, de juiste verdachte, en kanker

Op zoek naar een speld in een gigantische berg data? Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen opzienbarende resultaten worden behaald. AI kan bijvoorbeeld een berg sollicitatiebrieven analyseren in een paar seconden.

Machine Learning Engineer Jean-Paul van Oosten van de universiteit Groningen (RUG) werkt dagelijks met ‘de meest uiteenlopende bakken met data’, waarin slimme systemen patronen herkennen en verbanden leggen.

Een nieuwe toepassing is een manier om uit honderden curricula vitae en sollicitatiebrieven de beste sollicitanten te selecteren. Waar het HR-medewerkers anders veel tijd zou kosten om alle elektronische post door te spitten en de meest geschikte kandidaten voor de baan te vinden, doen AI-systemen dat in een paar seconden. De systemen kijken naar relevante combinaties van gegevens, laten onbelangrijke informatie achterwege en kunnen de data wegen.

Kanker

Een collega van Van Oosten promoveerde in 2014 op het gebruik van patroonherkenning om te beoordelen of iemand huidkanker heeft of een onschuldige moedervlek. Dit huidclassificatiesysteem kan in sommige gevallen zelfs beter dan een specialist bepalen of een plekje op de huid gevaarlijk is of niet.

Verdacht handschrift

Een ander voorbeeld komt uit de forensische hoek. Er zijn programma’s die het handschrift van de schrijver van een dreigbrief kunnen vergelijken met de handschriften van verdachten. Uit een programma dat een statistische vergelijking doet, komt een lijst van gelijkende handschriften, gesorteerd van meest naar minst gelijkend. Op basis hiervan kan een verdachte worden aangewezen.