World Technology Forum in Utrecht

Wat zijn ‘the games to play’ als het gaat om wetenschap, technologie en economie in het komende decennium? Zes ‘boardlevel’ keynote sprekers geven hun visie en gaan de discussie aan met andere CTO’s, CEO’s, hoogleraren en trendwatchers. Wat is er te winnen, wat is er te verliezen, waar liggen kansen, waar bedreigingen in de wereld en de technologische ecosystemen? Wat gaat de bottom up maatschappij en economie aan revoluties brengen?

Deze uitdagende vragen worden belicht door de keynote-speakers en de toehoorders zijn nadrukkelijk uitgedaagd om te reageren. Dit is de kans om opinieleiders te zien, te horen, te ontmoeten en de kans om zelf input te leveren.

Professor Alan Rowan, hoogleraar nanotechnologie, Radboud University Nijmegen spreekt over de ontdekking van super gel, hoe die ontdekking tot stand kwam, op basis van serendipiditeit in onderzoek. En hij spreekt over de ‘hard road’ die dan volgt om zo’n doorbraak om te zetten in bedrijfsactiviteit.

Edwin Diender, is CTO Benelux enterprise van het Chinese communicatietechnologiebedrijf Huawei.  Hij zal ingaan op de sociaal-psychologische en maatschappelijke problematiek van ‘connecting everything’. Ook spreekt hij over de problematiek van een snelgroeiende multinational in de oude cultuur van China en hoe dat verbonden wordt met de economie van ‘het westen’.

Jaap Haartsen, uitvinder van Bluetooth en senior wireless systems expert bij het Silicon Valley bedrijf Plantronics bespreekt aan de hand van de Bluetooth-case hoe een dergelijke technologische doorbraak inderdaad de wereld kan veroveren. Hoe is dat gegaan, de weg van een research-project naar een miljardenindustrie? En wat kunnen we daar van leren?

Karel Horn, directeur technologie bij FrieslandCampina heeft het over de veranderingen die technologie teweegbrengt. FrieslandCampina is één van de parels in de Nederlandse exportkracht. Het zuivelbedrijf verandert in hoog tempo in een volledig technologiegedreven concern. Het bedrijf beweegt van een grondstofgedreven onderneming naar een bedrijf met een brede diversiteit aan producten die dankzij nieuwe technologie te realiseren zijn. Deze transitie vraagt om een grote betrokkenheid van veel kleinere hoogtechnologische bedrijven.

Marcel Wubbolts, CTO DSM, vindt dat de biobased economy er nu snel moet komen. Vanuit een verleden als steenkool-mijnbouwbedrijf heeft DSM een opzienbarend trackrecord in technologische en economische transitie, passend bij maatschappelijke ontwikkelingen. De stap naar biobased is nu urgent. Om die stap te kunnen maken kan een multinationaal bedrijf als DSM niet zonder wetenschap, technologie en ondernemerschap.

Peter Troxler, board member International FabLab Association: In zeven jaar is de bij MIT gestarte FabLab-beweging uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van broedplaatslabs voor uitvinders, wetenschappers en kunstenaars. Het is een uiting van de technologiegedreven maatschappelijke en economische bottom up beweging die overal in de wereld gaande is. Troxler vertelt aan de hand van voorbeelden als die van Airbus Industries en GE Appliances hoe die beweging opgepakt wordt door hele grote bedrijven en hoe vruchtbaar die wisselwerking kan zijn.

Meer informatie over dit unieke forum op: http://trefpuntvoortechnologie.nl/