Bram Nauta ontvangt Dutch Innovation Award

Bram Nauta heeft de Dutch Innovation Award ontvangen. Nauta is de geestelijk vader van de Nauta-schakeling. Dit is de geïntegreerde schakeling die de basis heeft gelegd voor Bluetooth- en WiFi-chips.

Bram Nauta en Roelof Bleker, burgemeester van Enschede
Bram Nauta kreeg de prijs van Roelof Bleker, burgemeester van Enschede. Foto: Marco Scheurink

De jury gaf aan dat Nauta grenzen heeft verlegd en een standaard heeft gecreëerd die wereldwijd wordt toegepast in de chipsector. ‘Iedereen heeft er dagelijks mee te maken, van hun mobiele telefoon en thuisnetwerk tot in de operatiekamer en het vliegtuig. Nauta wordt hiervoor wereldwijd erkend.’

De UT-hoogleraar chipdesign toonde zich verheugd met de erkenning voor zijn werk en missie. “Ik heb er nooit een cent aan verdiend, maar het is wel een fantastisch goed ding. En we blijven die trends zetten in bronnen en aanpak. Schakelingen die tien keer sneller, zuiniger of kleiner zijn. Daar gaan anderen dan mee aan de slag. Ik ben ervan overtuigd dat we elektronica sneller, goedkoper en kleiner zullen blijven maken, zodat we de wereld kunnen veranderen.”

De Dutch Innovation Award is een prijs voor Nederlandse pioniers met wereldwijde impact door een technische, wetenschappelijke, artistieke, maatschappelijke of sociale innovatie. De prijs is bedoeld om zichtbaar te maken welke Nederlandse pioniers het verschil maken als het gaat om innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van de toekomst. De award is een initiatief van Dutch Innovation Organisation en is uitgereikt tijdens de eerste dag van de Dutch Innovation Days, die in mei plaatsvonden in Enschede. Dit is een innovatiefestival gericht op innovatie, technologie en creativiteit. Innovators, wetenschappers, kunstenaars en bedrijven uit verschillende sectoren kwamen samen om te netwerken en van elkaar te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *