Veel vacatures, maar honkvaste ingenieur laat zich niet verleiden

De vraag naar hoogopgeleide technici is nog altijd groot. In het derde kwartaal van 2012 was deze maar liefst 16% hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2011. De perspectieven voor technici zijn daarmee nog altijd zeer gunstig. Deze aantrekkelijke arbeidsmarktomstandigheden weten de honkvaste ingenieurs echter niet te verleiden tot een overstap naar een nieuwe baan. Minder dan 1% van de ingenieurs is actief op zoek.

Dit blijkt uit de analyse "Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt 3e kwartaal 2012" van Stijn Berden, competence director Techniek bij Yacht.
"Het is opmerkelijk dat er op dit moment zo weinig ingenieurs actief op zoek zijn naar een nieuwe technische uitdaging, terwijl er mogelijkheden te over zijn. De oorzaak hiervoor valt niet zomaar te duiden. De effecten van de economische crisis en de onzekerheid die dit met zich meebrengt hebben ongetwijfeld invloed hierop", aldus Berden.

Een ingenieur verleiden

Voor werkgevers die op zoek zijn naar technisch talent is de honkvastheid van ingenieurs een lastige noot om te kraken. Berden: "De vraag naar hoogopgeleide technici is groot, maar de vijver is klein en er is weinig beweging. Wel zoekt een grote groep ingenieurs latent, maar liefst 58%. Werkgevers die hen willen verleiden om bij hen in dienst te komen, kunnen we twee adviezen geven. Werf vanuit de technische inhoud van de functie en biedt vakinhoudelijke carrièreperspectieven en ontwikkelingsmogelijkheden.

Ingenieurs willen vooral bezig zijn met hun vak en met techniek. Tweede advies: zet niet puur in op carrièreperspectieven of leidinggevende ontwikkeling. Technici zijn daarin doorgaans minder geïnteresseerd. Geef de ingenieur de erkenning en waardering voor hun technisch kunnen, dat werkt vele malen beter."

Global Sourcing Center Eindhoven

Doordat de aanwas van jonge ingenieurs onvoldoende is in Nederland en goede technici veelal blijven zitten op hun stek, zijn steeds meer bedrijven genoodzaakt technisch talent uit het buitenland te halen. Berden: "In de regio Eindhoven liggen op dit moment ongekend grote uitdagingen, omdat ASML de komende jaren duizenden technici nodig heeft. Dit vraagt om een andere benadering – een mondiale aanpak – om ASML, zijn toeleveranciers en de Brainport regio te voorzien van de juiste mensen. Daarom richt Yacht op dit moment samen met moederorganisatie Randstad in de regio Eindhoven een Global Sourcing Center in. In dit centrum wordt van de jarenlange recruitment expertise en de global footprint van de Randstad organisatie, die in meer dan 40 landen vertegenwoordigd is, gebruik gemaakt om de benodigde professionals te werven. Op deze manier levert Yacht met ondernemerschap en creativiteit een structurele bijdrage aan de behoefte, potentie en toekomst van de Brainport regio."