Voor degenen die graag vooruit kijken, mag het congres ‘Tomorrow’s Electronics’ gerust een hoogtepunt worden genoemd van Electronics & Automation. Er is zeker ook in Nederland voortdurend heel veel nieuwe technologie ‘onderweg’ van onderzoek naar toepassing. Dit congres geeft inzicht in wat er gaande is in moleculaire elektronica en fotonica. Waar zijn onderzoekers mee bezig, welke beloften zijn er voor de toekomst, wanneer komt welke applicatie in zicht? Hoe kunnen de beloftes worden waargemaakt? Welke killer applications mogen we het eerste verwachten? Hoe gaan we hier geld mee verdienen?
Zo’n tien jaar geleden voorzag Kris Pister, hoogleraar aan de universiteit van Berkeley in Californië de opkomst van een nieuwe vorm van elektronica. Hij noemde het ‘smart dust’: autonome elektronische systemen van slechts enkele kubieke millimeter groot. Nu heeft, zo vertelt professor Jurriaan Schmitz van de Universiteit Twente, de elektronica zoveel vooruitgang geboekt, dat zulke systemen al bijna realiseerbaar zijn. Hij zal laten zien hoe de smart-dust-technologie er op dit moment voorstaat, met daarbij speciale aandacht voor de voeding van dergelijke systemen. Dankzij een nieuwe technologie waarbij zonnecellen aan boord van een microchip volledig kunnen voorzien in de energiebehoefte van de CMOS-component, kon op een halfgeleidersymposium in San Francisco een Nederlands succes worden gepresenteerd
Grafeen
Het spraakmakende nieuwe materiaal grafeen, waarvoor Andre Geim recentelijk de Nobelprijs ontving, heeft nu al een heel zinnige toepassing in Nederland: het nauwkeurig meten van elektrische weerstand. De prestaties van een elektrisch apparaat hangen onder meer af van een precieze definitie van de elektrische weerstanden van de onderdelen. Tot nu toe kunnen de daarvoor benodigde metingen alleen worden uitgevoerd bij een handvol nationale meetinstituten waar met ingewikkelde apparatuur, bij zeer lage temperaturen het zogeheten kwantum-Halleffect wordt opgewekt en gemeten. Een groep wetenschappers van het laboratorium voor hoge magneetvelden (High Field Magnet Laboratory, HFML) van de Radboud Universiteit Nijmegen, het Van Swinden Laboratorium in Delft en de Universiteit van Manchester heeft aangetoond dat een dergelijke meting ook mogelijk is met behulp van grafeen. Dit opent perspectieven voor industriële toepassing van dit kwantumeffect bij veel hogere temperaturen dan tot nu toe.
Het congres Tomorrow’s Electronics op donderdagochtend 26 mei is gratis te bezoeken. Aanmelden kan op http://www.eabeurs.nl/. Daar is ook het volledige congresprogramma te vinden.