Reshoring met een wetenschappelijke aanpak

Op de beurs Electronics & Application 2017 heeft Geert Willems van Imec (Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum) tijdens zijn presentatie gesproken over offshoring van de elektronica assemblage-industrie. Verandert het ontwerp van het product vaak en speelt kwaliteit en betrouwbaarheid een grote rol dan is het overwegen van reshoring toch de moeite waard.

Door Kees de Waal, hoofdredacteur Elektronica

 

Sinds eind jaren ’70 speelt China al een grote rol in het outsourcen van productie. Dit nam sterk toe in de jaren ’90 en ’00 door toename van het gebruik van computers. China kon schijnbaar ongelimiteerde arbeid bieden tegen lage kosten en de groeiende afzetmarkt bood veel kansen.

Dat gold ook voor de productie en assemblage van elektronica. Het aantal werknemers bij Europese ‘Original Equipment Manufacturers’ (OEM) nam daardoor rond het Millennium logischerwijs af. Volgens Geert Willems, die bij Imec onderzoek deed naar het uitbesteden van productie, raakte daardoor ook kennis verloren en vielen de oorspronkelijk bedachte kostenbesparingen tegen. Zie hier zijn presentatie.

Deze nadelen leiden ertoe dat bedrijven er weer voor kiezen om hun productie terug te brengen naar West-Europa en de Verenigde Staten. Of dat in ieder geval overwegen.

Voorspellen van de kwaliteit

Volgens Willems is het terugbrengen, oftewel reshoring, voornamelijk interessant voor bedrijven die zich richten op producten waarvan het ontwerp vaak wijzigt, waarvoor het transport duur is en waarbij kwaliteit en betrouwbaarheid een grote rol spelen.

Door op een verstandige wijze te automatiseren kun je concurreren met bedrijven zoals in China. Arbeidskosten gaan dan omlaag en de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de producten neemt toe.

Om de kwaliteit en de betrouwbaarheid te verbeteren heeft Imec samen met andere kenniscentra en partners uit de industrie het ‘Electronics Design & Manufacturing’ (EDM) programma opgezet. Dit helpt de industrie bij de specificatie, ontwikkeling en fabricage van hoogwaardige, betrouwbare elektronische modules. De gehele product levenscyclus wordt daarbij beoordeeld. Dus niet alleen de primaire functionaliteit van het product.

Bij ASML was er al tientallen jaren sprake van een constante kwaliteit van leverancier-producten. Maar door het toepassen van de wetenschappelijke methode is dat met een factor 4 tot 6 verbeterd.
Wil je meer weten? In het vakblad Elektronica nummer 11/12 van 2017 staat een uitgebreider artikel over dit onderwerp.

Extra informatie