Kloppend hart op chip

Tomorrow’s Electronics vraagt soms behoorlijk wat van je grijze cellen! Nadat prof. Maxim Mostovoy (RUG) in een pittige presentatie op de woensdagochtendconferentie het raadsel van spiralende skyrmionen onthulde, gaf prof. Cristiane Morais Smith van de Universiteit Utrecht een uiteenzetting over kunstmatig grafeen en supersnelle elektronica.

Skyrmionen kunnen de aanzet vormen tot snelle en energiezuinige elektronica en geheugens, en kunstmatig grafeen heeft, in tegenstelling tot het al bekende grafeen, een bandkloof, zodat er halfgeleiders mee kunnen worden gemaakt.

Iets dichter bij praktische toepassing, maar zeker nog tot de verbeelding sprekend, is het ontwerp voor een ‘kloppend hart op chip’ dat Anja van de Stolpe (foto) van Philips Research presenteerde. Een team bij Philips is er in geslaagd om lichaamseigen menselijke stamcellen op een chip te laten groeien, en aldus een realistisch model van een kloppend hart te realiseren. "We kunnen daarmee de elektrische activiteit van de stamcellen zien en beïnvloeden en zodoende heb ik de patiënt eigenlijk bij me in een bakje", zegt Van de Stolpe. Het moge duidelijk zijn dat zo’n systeem van grote waarde is voor het testen van medicijnen.

Voor wie het allemaal nog eens wil nalezen: het volledige programma en de presentaties zijn vanaf volgende week te vinden op wots.nl.