Juryrapport ETOP Innovation Awards

De ETOP Innovation Awards 2009 zijn een initiatief van VNU Exhibitions Europe en de FEDET. Ze zijn bedoeld om de markt nog eens extra te laten zien dat er volop wordt geïnnoveerd in de elektrotechnische branche. De winnaar wordt bekend gemaakt op maandag 28 september, de eerste dag van Elektrotechniek 2009, tijdens het World of Wonders Diner.

Een deskundige jury heeft in totaal 34 ingezonden producten beoordeeld op basis van zes criteria: technische functionaliteit; economisch rendement; ergonomie en vormgeving; duurzaamheid; originaliteit en de wijze van presentatie van de inzending. De inzendingen die naar het oordeel van de jury hebben voldaan aan de gestelde criteria kregen de status ‘Innovator’ toegekend. Uit deze 26 Innovators heeft de jury vervolgens elf inzendingen genomineerd voor de ETOP Innovation Award 2009.

De jury voor de ETOP Innovation Awards 2009 bestaat uit:
J. Kamminga – voorzitter / directeur, Vereniging FME-CWM
Ing. S. Lakkas – architect AvB BNA, SL atelier voor architectuur
Prof. dr. ir. P.P.L. Regtien – Hoogleraar Faculteit Elektrotechniek, Universiteit Twente
Ing. J.C.F.M. Wolff – Manager Inkoop, Rexel Nederland B.V.
Ir. G. Orsini – Director Industrial Design & Strategy, WeLL Design
Ir. A.C. de Geus – Manager technologie, directie TNO Bouw
Ing. H.H.J. Lousberg – Directeur, Deerns raadgevende ingenieurs

Bezoekersprijs
De nominaties voor de jury- en publieksprijs zijn te zien bij de entree van hal 8. Online kunnen bezoekers bij registratie voor bezoek aan de beurs hun stem uitbrengen voor de ETOP Innovation Award Publieksprijs 2009.

Uitreiking
De juryprijs en publieksprijs van de ETOP Innovation Awards worden op maandag 28 september tijdens het World of Wonders Diner uitgereikt.

GENOMINEERDEN (in willekeurige volgorde):
Nominatie

Productnaam: Demopac
Inzender: TKF
In de kabelindustrie wordt doorgaans gebruik gemaakt van haspels als verpakking- en transport materiaal. De inzending van TKF betreft een innovatieve haspel die deelbaar is in 2 helften, waarbij de delen stapelbaar zijn vanwege de bi-conische kern. Het product geeft besparingen op het gebied van transport en logistiek.

Juryoordeel:
Dat een simpel idee op grote schaal toepasbaar is bewijst TKF met haar inzending van de kabelhaspel Demopac. Volgens de jury biedt dit cradle-to-cradle product grote voordelen als ruimtebesparing bij opslag en transport en is het bovendien recyclebaar.

Nominatie
Productnaam
: Glasvezel distributiemof
Inzender: Attema
Bij de Fiber-to-the-Home netwerkaanleg vereenvoudigt de distributiemof de logistieke planning door scheiding aan te brengen tussen het civiele gedeelte en de afmontage van de glasvezels op een later tijdstip. De kabelleggers slaan de benodigde overlengte van de glasvezelleidingen op in de stevige kunststof behuizing, die bescherming biedt tegen latere graafwerkzaamheden. De ingegraven distributiemof kan een vrachtwagen met een wiellast van maar liefst 5.000 kg weerstaan. Het deksel is voorzien van een detectiespoel zodat snelle en precieze ondergrondse lokalisering mogelijk is voor elke opvolgende arbeidsgang zoals inblazen, lassen, digitaal inmeten en het maken van latere klantaansluitingen. Voor deze werkzaamheden hoeft men slechts het deksel vrij te graven om toegang te krijgen tot de opgerolde leidingen in de behuizing. Met de opgeslagen overlengte kan de lasmonteur in een beschutte omgeving lassen. De lasmonteur gebruikt een apart verkrijgbare fibermanagementplaat die hij in de onderzijde van het deksel monteert, waarna hij de overlengte weer terug legt in de behuizing. De FttH-distributiemof is geschikt voor 48 klantaansluitingen.

Juryoordeel:
De jury vindt dat Attema door de samenwerking met aannemers, installateurs, opdrachtgevers en leveranciers met haar Glasvezel distributiemof prima inspeelt op de groeiende behoefte in de glasvezelmarkt.

Nominatie
Productnaam: Profipak
Inzender: Draka Kabel BV
ProfiPak is een nieuwe economische, ergonomische verpakking waarmee men tegelijkertijd de 3 kleuren VD op een eenvoudige snelle manier kan intrekken.

Juryoordeel:
In de presentatie van de Profipak toont de gebruiker de grote voordelen voor de installateur die Draka Kabel heeft gestopt in deze ontwikkeling rond installatiedraad. Hier is volgens de jury goed over nagedacht.

Nominatie
Productnaam: Mepac KB2 Klembeugel
Inzender Maskate B.V.
De Mepac KB2-klembeugel biedt alle eigenschappen die monteurs belangrijk vinden bij het bevestigen van elektrabuis, verzameld in één uniek product. De besparing in arbeidstijd en kosten lopen op tot 35%. De unieke gepatenteerde eigenschap die de optelsom 1+1=3 letterlijk waarmaakt, kenmerkt de synergie tussen Mepac en de installateur bij de ontwikkeling van dit product.

Juryoordeel:
De Mepac KB2 Klembeugel is volgens de jury slim, eenvoudig en praktisch. Maskate heeft bovendien met de presentatie voor het bevestigingsmateriaal voor elektrabuis een prima prestatie geleverd.

Nominatie
Productnaam: No Polish Connector
Inzender: 3M Nederland B.V.
De nieuwe 3M SC / LC No Polish connectors zijn speciaal ontworpen om snel (binnen 2 min.), betrouwbaar en met een minimum aan gereedschap glasvezelconnectoren af te kunnen monteren! De connector bevat geen losse onderdelen, zodat u niets kunt verliezen of kunt vergeten. De NPC bestaat uit een keramische ferrule met een voorgemonteerde, gepolijste glasvezel in combinatie met een uiterst hoogwaardige mechanische lasunit. De vezelgeleider vormt een geheel met de connector. De uigekiende vorm zorgt ervoor dat de buigstraal van de vezel niet te klein kan worden. Dit voorkomt storing op langere termijn. De connector is zowel binnen als buiten toepasbaar voor single- en mulitimode vezels.

Juryoordeel:
De jury is van mening dat de glasvezelconnector No Polish Connector van 3M Nederland de uitrol van glasvezeltoepassing naar Fiber to the Home en Fiber to the Desk met haar slimme design gaat vergemakkelijken.

Nominatie
Inzender ABB / Draka
Productnaam Product wordt bekend gemaakt tijdens de beurs

Juryoordeel:
Het product van ABB en Draka toont volgens de jury een mooi voorbeeld van samenwerking. Dit product levert een toepassing op die een grote flexibiliteit biedt en een verkorte installatietijd op de bouwplaats.

Nominatie
Productnaam iCharge
Inzender Reewoud Energietechniek 
iCharge is een slim oplaadstation voor elektrische voertuigen. Het onderscheidt zich van andere oplaadpunten door de intelligentie van het systeem en de bi-directionele netwerkintegratie.

Juryoordeel:
De jury vindt de inzending iCharge van Reewoud Energietechniek een goed idee, dat zeker toepasbaar is op de Nederlandse markt. Oplossingen voor oplaadstations voor mobiele voortuigen als deze zullen dan ook grote impact hebben op de toekomstige energievoorziening van de automobiliteit.

Nominatie
Productnaam: Antares
Inzender: Bartec Nederland BV
Remote I/O systeem voor Profibus-DP, ProfiNET, Industrial Ethernet en MODBUS TCP voor toepassing in explosiegevaarlijke omgevingen

Juryoordeel:
Werken aan installaties in een specifieke Ex-omgeving biedt met het explosieveilige Remote I/O systeem Antares grote voordelen en minder stilstand. Bartec Nederland heeft dit volgens de jury weten te plaatsen in een mooi ontwerp.

Nominatie
Productnaam MASTER LED
Inzender Philips Lighting
Complete reeks MASTER LED retrofit spaarlampen voor algemene- en accentverlichting die een hoge lichtkwaliteit geven en tegelijkertijd de energie- (tot 80%) en onderhoudskosten drastisch verlagen. Gaat tot 45x langer mee dan traditionele lampen. Nu ook allemaal dimbaar. Lichtsterkte is aan te passen zonder verlies van lichtkwaliteit. Kunnen worden toegepast met meeste dimmers. Groot dimbereik van 10%-100%.

Juryoordeel:
De dimbaarheid in deze vorm van LED-verlichting van de dimbare LED-spaarlamp MASTER LED van Philips Lighting biedt een duurzame oplossing, aldus de jury.

Nominatie
Productnaam LED Reflector Spaarlamp AR111 MM01913/4
Inzender Megaman
Door de gepatenteerde Thermal Conductive Highway (TCH) technologie hebben wij het temperatuur probleem van LED overwonnen. In het hart van de Facet reflector zijn aan weerzijde van de aluminium TCH twee Multiple-die LED chips gemonteerd, Multiple-die dus voorselectie op output en graden Kelvin en Ra waarde in productie het geen resulteert in max. output (3 x meer) en min. Kleurafwijking, max. RA waarde en stabiel ook tijdens de 20.000 gegarandeerde branduren. De eerste echte Halogeen vervanger door een LED reflector Spaarlamp

Juryoordeel:
Megaman biedt een unieke combinatie van LED en spot bij haar LED Reflector Spaarlamp AR111 MM01913/4; volgens de jury een prima vervanging in high end toepassingen voor de halogeenlamp.

Nominatie
Productnaam BB-Ledlightpipe
Inzender BB-lightconcepts
De BB-Ledlightpipe is een modulair licht systeem aangedreven door high power LEDs die samen in 4 clusters van 18 LEDs de LED-units vormen. Ze zijn gekoppeld aan een glas heldere buis welke bekleed is met een optische film. Het licht wordt uniform en efficiënt door de buis getransporteerd en uitgestraald. De elektronica, de LED-unit en de buis zijn inclusief alle bekabeling en connectors gemonteerd in een geanodiseerd aluminium draagprofiel.

Juryoordeel:
De jury vindt dat BB-lightconcepts er met de BB-Ledlightpipe in is geslaagd een prima LED-toepassing te realiseren, zonder dat het accent hierbij ligt op de LED’s.

INNOVATORS (willekeurige volgorde):
Innovator
Productnaam: Ipower
Inzender: Comelit Nederland BV
Deurintercom zonder bekabeling tussen het entreepaneel en de toestellen. Met iPower is er naast de 230V netspanning geen andere bekabeling nodig. Overal waar een wandcontactdoos is, kan video deurintercom worden aangesloten! Het entreepaneel wordt aangesloten op de netspanning en de monitor kan via de adapter op iedere wandcontactdoos worden aangesloten.

Innovator
Productnaam: SmartWire-Darwin
Inzender: Moeller Electric BV
SmartWire-Darwin (SWD) maakt standaard Moeller schakelmateriaal gereed voor communicatie. Daardoor vervalt het arbeidsintensieve en kostenverhogende stuurstroombedraden in de schakelkast met gelijkblijvende materiaalprijzen. SmartWire-Darwin werkt kostenbesparend van ontwerp tot en met test en in bedrijfname en in gebruik.

Innovator
Productnaam: Speedywire Reel
Inzender: Klop Innovations B.V.
Dit innovatieve product is een haspel dat er voor zorg draagt dat de trekveer, die de installateur gebruikt, zeer gemakkelijk af- en automatisch opwind. Dit voorkomt onveilige situaties voor de werknemers (valgevaar) en vervuiling (slijtage) van de trekveer. Tevens bespaart het veel tijd omdat de veer niet handmatig moet worden opgewonden.

Innovator
Productnaam: Digitale aardlekschakelaar
Inzender: Moeller Electric BV
De digitale aardlekschakelaar werkt als een conventionele aardlekschakelaar maar is uitgebreid met intelligente elektronica. Deze elektronica zorgt er voor dat de aardlekschakelaar nog nauwkeuriger uitschakelt, zodat ongewenst uitschakelen t.g.v. invloeden van buitenaf niet meer voorkomt. Tevens kan de digitale aardlekschakelaar verschillende (voor)waarschuwingen creëren als er zich aardfoutstromen voordoen voordat deze daadwerkelijk uitschakelt. Door deze voorwaarschuwingen kan er adequaat op deze situaties gereageerd worden. Bijvoorbeeld een installateur kan het probleem al verhelpen voordat de installatie er ongewenst door zou afschakelen. Hierdoor kan een zeer bedrijfszekere installatie gerealiseerd worden.

Innovator
Productnaam: ElfaPlus Unibis
Inzender: GE Power Controls
Een installatieautomaat beveiligt een elektrische installatie tegen kortsluiting en overstromen. De compactheid van alle componenten en onderdelen leidt tot een drastische vermindering van milieubelasting.

Innovator
Productnaam: Sirco M
Inzender: Socomec BV
Compacte lastschakelaar SIRCO M 16-160A is met het gebruik van een beperkt aantal componenten een maximaal aantal oplossingen voor laagspanningsinstallaties. Eenvoudig om het 3-polige basistoestel door middel van extra hoofdpolen, uit te breiden naar een 4, 6 of 8-polige lastschakelaar of omschakelaar.

Innovator
Productnaam: RKS Magic
Inzender: OBO Bettermann B.V.
RKS-Magic is een plaatstalen kabelgoot met een uniek klikbaar koppelsysteem. Het koppelen van de kabelgootlengtes gebeurt zonder gebruik van extra onderdelen als schroeven en verbinders.

Innovator
Productnaam: LoviQuick
Inzender: Lovink Enertech B.V.
Geïntegreerde prefab verbindingsmof voor 10.000 tot 20.000 volt. De kabelmoffen zijn voorzien van alle componenten die nodig zijn om een optimale verbinding the realiseren tussen enkeladerige kunststof kabels. Naast de mechanische en elektrische functies is ook de verbinder die de geleiders verbindt geïntegreerd en hoeft derhalve niet separaat te worden gemonteerd.

Innovator
Productnaam: Indicator Lights TL50
Inzender: Turck B.V.
De TL50 uit de EZ-Light serie is een lichtzuil voor vele signaleringsdoeleinden. Is zeer robuust uitgevoerd en voorzien van heldere en economische LED verlichting. Wordt compleet voor geassembleerd geleverd waardoor montage en installatie zeer eenvoudig en weinig tijd kost. Beschikt tevens over de mogelijkheid van een audio signalering en heeft een hoge IP waarde (beschermingsklasse). Eenvoud, gemak, duurzaamheid, kostenreductie, veiligheid en energiebelasting zijn aanzienlijk verbetert.

Innovator
Productnaam Niko LED-strip
Inzender Niko n.v.
LED-strip met monochrome of RGB LED’s. Dankzij het nieuwe plug-and-playconnectiesysteem is de installatie zeer eenvoudig. De doorverbinding gebeurt a.d.h.v. een meegeleverde board-to-board connector aan de bovenzijde van de print zonder een verschil in hartafstand tussen de LED’s te creëren. Dit zorgt voor een egaal licht over de hele lichtlijn. Door de asymmetrische vorm van de clip is verkeerd koppelen van meerdere strips onmogelijk. Elke LED-strip is opdeelbaar in 4 bruikbare delen van elk 10cm. De LED-strips worden gekleefd ter hoogte van de connectoren om montage of eventueel demontage te vergemakkelijken.

Innovator
Productnaam Color-e-Motion Carré en Wallmount Unit
Inzender OSRAM Benelux B.V.
LED-tegel met 16 gekleurde LED per tegel/armatuur. In combinatie met aansturing door middel van besturingspaneel "Wallmount Unit" en optionele infraroodafstandsbediening. Eenvoudig te monteren: Plug en Play te koppelen in elke vorm die men wenst. Oneindig creatief inzetbaar voor decoratieve RGB LED-verlichting (RGB = alle kleurcombinaties zijn mogelijk op basis van menging van de 3 primaire kleuren Rood, Groen & Blauw) met een laag energieverbruik. Oneindige oppervlakken te creëren: van 1 tegel naar bijv. een wand van 100 tegels.

Innovator
Productnaam SG CE PurePulse
Inzender GE Digital Energy
De SG serie genereert een geheel nieuwe onafhankelijke schone 400/230 V wisselspanning voor kritische belastingen en betrouwbaarheid. In combinatie met RPA (Redundant Parallel Architecture) op maat schaalbaar en redundant. Door voorgaande wordt een maximale beveiliging van de stroomvoorziening naar de kritische verbruikers gewaarborgd.

Innovator
Productnaam PSS4000
Inzender Pilz Nederland
Objectgeoriënteerd system in een PLC-omgeving met de integratie van veiligheids en functionele besturingstaken. Er is geen sprake meer van een hoofdprogramma. Er draaien slechts taken (objecten of kleine programma’s). Ieder met hun eigen randvoorwaarden. Objecten hebben ieder een eigen cyclustijd, instelbaar tussen 1 en max. 100ms. Door processen die een korte reactietijd vergen een korte virtuele cyclustijd te geven wordt gerealiseerd dat deze met hoge prioriteit worden afgehandeld.

Innovator
Productnaam Cognex Insight – Micro
Inzender Isotron Systems BV
Klein. Intelligent. Dat zijn de drie kenmerken van het In-Sight systeem. ‘’de nieuwe generatie”. In-sight Micro is een compleet vision systeem in een bijzonder kleine uitvoering. Samen met een nieuwe, intuïtieve Easybuilder configuratiesoftware en de slimme Visionview operator interfaceweergave betekent In-Sight Micro een revolutie in de wijze waarop mensen beeld benaderen gebruik.

Innovator
Productnaam SASensor
Inzender Eaton Electric B.V.
SASensor is een nieuw stationsautomatiseringssysteem voor hoog- en middenspanningsstation voor het elektrische energietransport en distributienetwerken