Gespannen arbeidsmarkt binnen engineering leidt tot minder flexibiliteit

Het aantal vacatures voor hoogopgeleide engineers is in het vierde kwartaal gedaald met 5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. Ondanks de 14% groei van vacatures in het derde kwartaal van 2015, stijgt de vraag met slechts 3% ten opzichte van 2014. Ondanks de beperkte groei blijft de arbeidsmarkt voor hoog opgeleide engineers krap, de vraag is hoger dan het aanbod. Dit blijkt uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht. 

Oorzaak van de tegenvallende groei in vacatures is het verkleinen van de flexibele schil bij diverse bedrijven. Vooral bij bedrijven die worden gedreven vanuit technologische innovatie zijn  kritische functies die met tijdelijke contracten werden ingevuld, omgezet naar vaste dienstverbanden. "Een beweging die we vaak zien bij een groeiende economie. Dit beperkt echter ook het snel kunnen inspelen op veranderingen in de markt via inzet van flexibele kennis en capaciteit", aldus Ard Kistemaker, directeur Yacht Engineering. 

18% meer vraag naar specialisten

De vraag naar specialisten op het gebied van software ontwikkeling liet in 2015 de grootste groei zien in aantallen vacatures. Ten opzichte van 2014 was er in 2015 maar liefst 18% meer vraag naar deze professionals. Innovatie wordt meer en meer vormgegeven met behulp van software-ontwikkeling. De vraag naar front en back end developers, mobile app developers, test designers, integrators en test engineers liet gedurende het hele jaar een flinke groei zien.

Schaarste in arbeidsmarkt voor engineers blijft

Ondanks de daling in het aantal vacatures in het afgelopen kwartaal blijven hoog opgeleide engineers schaars. Zo is de vraag naar werktuigbouwkundig ingenieurs in het vierde kwartaal op landelijk niveau vier keer zo hoog als het aanbod. Het vinden en binden van hoog opgeleide engineers is en blijft voorlopig de uitdaging.

Uit recentelijk uitgevoerd onderzoek ‘Werk wat er toe doet’ door TNS Nipo in opdracht van Yacht blijkt dat engineers impact willen realiseren op hun vakgebied. Denk hierbij aan technische innovaties en productverbetering. 62% van de engineers kan deze behoefte goed vervullen in de huidige functie bij hun huidige werkgever.

"Met het inspelen op de behoefte van engineers om impact te realiseren op hun vakgebied kunnen werkgevers hun aantrekkelijkheid flink vergroten", aldus Ard Kistemaker.