Fors meer vacatures voor technici

In 2014 steeg het aantal vacatures in de technische sector behoorlijk (+30%). Ook nam het aantal CV’s en zoekopdrachten per vacature toe. Dit duidt op meer beweging op de arbeidsmarkt voor technici. Zo blijkt uit het Monster Year Report, een jaarlijks arbeidsmarktrapport van carrièresite Monsterboard.

De meest gevraagde functies door werkgevers in 2014 waren Elektrotechnisch engineer, mechanical design engineer en project engineer. Opvallend vaak werd er gezocht op de term PLC; kennelijk is er ook een sterke behoefte aan PLC-programmeurs of andere PLC-technici.

Vraag naar hoogopgeleide en praktijkgerichte technici

In 2014 steeg het aantal vacatures binnen de technische sector met 30%. Er was vooral vraag binnen de categorie elektromechanica, bijna een kwart (23,6%) van alle vacatures viel binnen deze categorie, gevolgd door werktuigbouwkunde (18,9%) en de technische bedrijfskunde (6,9%). De meest gevraagde functie was de elektrotechnisch engineer. Er was zowel vraag naar hoogopgeleide technici als naar praktijkgerichte technici.

1

elektrotechnisch engineer

2

mechanical design engineer

3

project engineer

4

constructeur / tekenaar

5

process engineer

6

werkvoorbereider / calculator

7

product engineer

8

service monteur

9

field service engineer

10

b&i engineer

Top 10 Techniek gevraagde functietitels op Monsterboard.nl

Terwijl de vraag steeg, steeg ook het aantal CV’s per openstaande vacature. Waren er in 2013 nog tien CV’s per openstaande vacature, in 2014 is dit aantal gestegen naar 12. Daarmee is het aantal CV’s per vacature binnen deze branche het hoogst in vier jaar tijd.

385 zoekopdrachten per technische vacature

Iedere maand worden er op Monsterboard.nl gemiddeld 759 000 zoekopdrachten gedaan naar vacatures binnen de technische sector. Dit betekent dat er per vacature 385 zoekopdrachten plaatsvonden in 2014. Dit aantal is flink toegenomen ten opzichte van 2013, toen het aantal zoekopdrachten per vacature 261 was. In 2012 waren er 120 zoekopdrachten per vacature. Naast gebruikelijke zoektermen als techniek en engineer is dit jaar opvallend veel gezocht naar de term PLC (programmable logic controller).

1

techniek

2

engineer

3

plc

4

constructeur

5

cad tekenaar

6

chemisch analist

7

autocad

8

cnc

9

chemical engineer

10

systeembeheer

Top 10 zoekwoorden in Techniek op Monsterboard.nl

Vacaturesites populair onder Technici

Voor het vinden van een baan gebruiken werkzoekenden binnen de technische arbeidsmarkt voornamelijk vacaturesites. 53% van de technici zegt zich via deze weg te oriënteren. Dit blijkt uit gegevens van Arbeidsmarkt Gedrags Onderzoek (AGO). Een open sollicitatie (44%) en het via bekenden of privénetwerk werk zoeken (37%) bezetten respectievelijk de tweede en derde plaats.

Monster Year Report,