Beter goed gejat dan slecht gemaakt

Dit jaar werd voor het eerst op de NEVAT T&U Manifestatie een kennismarkt gehouden: ‘de supermarkt van innovaties’. In de benedenzaal van Papendal stonden achttien bedrijven en instellingen klaar om hun kennis en innovaties te delen met de aanwezigen. En daar werd gretig gebruik van gemaakt. Zoals gedurende de dag vaak naar voren kwam, moeten innovaties met elkaar gedeeld worden. Weg met die schotten rondom de bureaus van de inventieve engineers, kennis moet gedeeld worden.

Zo opende SenterNovem de kluis met kansrijke innovaties die door de industrie opgepakt kunnen worden. En Ruud van Vessem (Philips Applied Technologies) riep iedereen op goed om zich heen te kijken naar andere innovaties. "Beter goed gejat, dan slecht gemaakt’, luidde zijn verweer. Van Vessem sprak uit ervaring. "Toen wij jaren geleden bezig waren met het produceren van grote houten audioboxen, hebben we bij een lijkkistenfabrikant gekeken hoe we de houten kast konden maken. Waarom zouden we het wiel opnieuw uit moeten vinden? Ik ben geen moeder Theresa van de industrie maar we moeten ons personeel echt aansporen om te laten zien dat ze kennis hebben."

Dat laten zien van kennis gebeurde volop. Hogeschool Saxion bood bedrijven aan gebruik te maken van het kenniscentrum van de school. Daar ontwikkelen leerlingen en docenten de nieuwste ideeën en technieken aan de hand van verschillende thema’s. Die thema’s wisselen en passen zich aan, aan de actualiteit en de wens van bedrijven. De kennismarkt leverde voor Saxion concreet resultaat op, want het kreeg van een bedrijf de vraag om na te denken over lichtgewicht constructies. Dat wordt dan ook een volgend thema.

Wim Stenfert Kroese van Sensor TAG Solutions bv demonstreerde op de kennismarkt sensoren die het watergehalte in bloempotten kunnen meten. Het bedrijf heeft dit samen met TNO en de TU Delft en Eindhoven ontwikkeld. Maar de sensoren kunnen ook goed van pas komen in de industrie. ‘Bijvoorbeeld op een wiel of bij een machine om het aantal rotaties te meten, dat kan voor een fabrikant erg nuttig zijn om te weten’, aldus Stenfert Kroese. ‘De sensoren zijn vrij goedkoop, klein en draadloos en werken zonder stroom of een batterij. Ze kunnen uitgelezen worden met een meetapparaat, dat apparaat is iets duurder in aanschaf. Onze sensoren kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden. We zijn hier op zoek naar bedrijven die ons product op de markt willen brengen.’

Mensvriendelijke robot

Philips Applied Technologies stond om de kennismarkt met een mensvriendelijke robot. "Deze robot is veel goedkoper en gebruiksvriendelijker dan een industriële arm en kan bijvoorbeeld in de gezondheidszorg gebruikt worden", vertelt Carlo van Pelt. "Ook helpen we kleinere bedrijven met het ontwikkelen van innovaties. Dat doen we met het pragmatisch toepassen van ons ruime technologie en consultancy aanbod, waar en wanneer de klant dat nodig heeft in zijn project of proces. Daarmee verruimt hij zijn innovatiemogelijkheden, krijgt nieuwe inzichten, verkleint zijn risico en zorgt ervoor dat hij eerder wat terugziet van zijn investering. Hiermee creëren onze klanten meer kansen om te innoveren en zich te onderscheiden van de concurrentie, ook in moeilijke tijden."