Amsterdam en Philips zetten nieuwste LED-straatverlichting in

De gemeente van Amsterdam en Philips starten een proef met LED-straatverlichting, genaamd ‘UrbanLine’. Amsterdam heeft daarmee de wereldprimeur de eerste grote stad te zijn die deze nieuwe LED-straatverlichting installeert.

Op grond van de resultaten van deze proefopstelling zal de gemeente bepalen of men op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en verlichtingseisen verder gaat met deze techniek. De LED-lantaarns zullen op 21 juli langs het fietspad bij het stadhuis/muziektheater in Amsterdam gaan branden.

Door de bestaande compacte fluorescentielampen- (PLL-) straatverlichting bij het stadhuis in Amsterdam te vervangen door de UrbanLine LED kan tot 51% energie bespaard worden. De Amsterdamse gemeenteraad heeft in het milieubeleidsplan beloofd het energieverbruik van de stad zover mogelijk te verlagen en wil de introductie van energiezuinige straatverlichting verder uitbreiden. Philips schat in dat als alle PLL-verlichting in Nederland zou worden vervangen door UrbanLine, een energiebesparing van minimaal 30% zou worden bereikt, wat overeenkomt met 1650 ton CO2 of wel 17 voetbalvelden bos.

Het onderzoek is voor de gemeente Amsterdam een belangrijke stap. “Nieuwe technieken maken het mogelijk veel duurzamer om te gaan met verlichting. De komende tijd willen we dit verder uitwerken. Natuurlijk moeten we er wel voor waken dat de sociale veiligheid goed gewaarborgd blijft.”, aldus Tjeerd Herrema, wethouder voor Verkeer, Vervoer en Infrastructuur.

Naast de belangrijke voordelen in termen van energierendement zal UrbanLine tevens de hoeveelheid licht verhogen van gemiddeld 7,5 tot 8 lux. Bij het Amsterdamse stadhuis wordt het fietspad beter verlicht waardoor de veiligheid van fietsers verder toeneemt. De speciaal ontworpen LED-armatuur staat bovendien garant voor minimale omgevingslichtvervuiling en een optimale lichtopbrengst. Het is voor Nederland tevens de eerste keer dat een straat zal worden verlicht met LED’s die een warme, witte kleur uitstralen. De nieuwe straatverlichting voldoet aan de Nederlandse Praktijk Richtlijnen (NPR)/Politiekeurmerk-eisen/normen.

De UrbanLine-straatverlichting zal voorafgaand aan de proefinstallatie vanaf 25 april tot eind juli voor bezichtiging worden geëxposeerd binnen in het stadhuis. Na de primeur in Amsterdam zal UrbanLine ook door 25 andere Europese steden worden geïnstalleerd.