3D-engineering. Maar dan vanuit je browser

Dat ook CAD-software de onvermijdelijke sprong richting de cloud maakt, is al lang geen geheim meer. Natuurlijk, de SolidWorks-desktopversie blijft gewoon bestaan. Maar de boodschap achter de (her-)introductie van het in een browser draaiende SolidWorks xDesign, en het hybride SolidWorks Product Designer, is ondubbelzinnig.

Door Liam van Koert

Het Franse moederbedrijf Dassault Systèmes wil meer SolidWorks-gebruikers op zijn 3DExperience-platform hebben. En om deze boodschap kracht bij te zetten, introduceerde het op de jongste editie van SolidWorks World – van 5 t/m 7 februari vorige maand in Los Angeles – bovendien een 3D-marktplaats die een ‘renaissance’ voor het nieuwe maken moet inluiden. Of zoals Dassault Systèmes-CEO Bernard Charlès het verwoordde: "Het gaat niet om de digitalisatie, maar het opnieuw bedenken van het hele proces hoe je nieuwe producten en diensten levert. Dat gaat verder dan de digitalisering van bestaande industrieën. De virtuele wereld zal de manier waarop wij ´maken´ veranderen." En voor de verzamelde engineers – we houden het voor nu even op rond de 5000 – die deze industriële renaissance vorm gaan geven, had hij deze nog: "We collectively can make this planet great again."

solDe favoriet van SolidWorks-ceo Gian Paolo Bassi in de xDesign Challenge: de iPhone Shredder. XDesign draait volledig in de cloud.

Graadmeter

SolidWorks World is altijd een goede graadmeter om te kijken waar het met 3D-engineering naar toe gaat. Zo ook editie 2018. Eerlijk gezegd is die richting niet revolutionair anders dan wat in voorgaande edities en tijdens andere engineeringconferenties wordt verkondigd. Het hele proces van design tot aan productie? Dat moet naadloos in elkaar overlopen, met zoveel mogelijk automatische ondersteuning. Of het nu gaat om ‘design support’ door middel van ‘on the fly’ simulaties en ‘generative design’, of om het met één druk op de knop aansturen van machines of hele fabrieken middels ‘model based manufacturing’. Ook moet er gemakkelijk en intuïtief worden samengewerkt door vele experts uit uiteenlopende vakgebieden. Deze combinatie van het wegnemen van complexiteit door automatisering en het ontsluiten en delen van hoogwaardige kennis en gereedschappen moet volgens Charlès leiden tot een renaissance van nieuwe product- en maakervaringen. Net zoals de boekdrukkunst een katalysator was voor verlichting doordat nieuwe ideeën sneller veel verder rijkten dan voorheen, ziet hij die rol nu weggelegd voor het 3DExperience-platform. Een inspirerende gedachte, die echter ook op argwaan stuit. Om die paradox te snappen, doen we voor de context eerst een klein stapje terug in de tijd.

3

Alvast voor SolidWorks 2019: Partial Chamfer/Fillet – ofwel het gedeeltelijk aanbrengen van afrondingen en afschuiningen zonder eerst verschillende surfaces of solids aan te moeten maken.

Kleine geschiedenis

Het is 1995. SolidWorks – het eerste 3DCAD-pakket dat op Windows draait – is een feit. Een revolutionair idee, omdat 3DCAD tot nu toe vooral iets is voor Unix-systemen. Het idee blijkt dusdanig succesvol, dat SolidWorks nog geen twee jaar na de introductie wordt gekocht door het Franse Dassault Systèmes, tevens eigenaar van CATIA. Dassault laat het reilen en zeilen bij SolidWorks ogenschijnlijk grotendeels over aan de Amerikanen. Totdat zich enkele jaren geleden enkele onvermijdelijke wolken boven het Amerikaanse management samenpakten, de cloud haar intrede deed, en de Fransen het podium beklommen. Even wordt gevreesd dat SolidWorks door CATIAV6 – een volledig in de Dassault-cloud draaiend highend CAD-pakket – zal worden opgeslurpt.

Die angst blijkt ongegrond. De desktopversie van SolidWorks is springlevend en ook versie 2019 mag rekenen op enkele mooie verbeteringen. Toch blijven ook dit jaar Gian Paolo Bassi – oud R&D gediende en huidige CEO van Italiaanse komaf – en de zijnen geruststellen dat de desktopversie een blijvertje is. Waarom men er op blijft hameren? Waarschijnlijk omdat men wel alle 5 miljoen SolidWorks-gebruikers, volledig of een beetje, op het 3DExperience-platform willen hebben en zo de beloofde renaissance tot realiteit te maken. Eén manier om dat te doen is door een cloudversie én een hybride versie naast de desktopversie te introduceren. Een tweede is door steeds meer services te bieden die je ook als desktopgebruiker kunt benutten, mits je op ‘subscription’ staat. Dat zijn er overigens wel wat minder dan die 5 miljoen. Hoeveel? Ook dat is een vraag die steevast onbeantwoord blijft.

4Kunnen we het maken? Via de 3DExperience Marketplace |Make vind je een door Dassault geaccrediteerde maker. Dat zijn er inmiddels 50.

xDesign

CAD anytime, anywhere. Dat is waar het om gaat bij de meest ‘vluchtige’ SolidWorks-telg: xDesign. Wie denkt de naam al eerder te hebben gehoord – dat klopt, op SolidWorks World 2016 in Dallas (‘Open innoveren doe je met een allesomvattend platform’, Constructeur 6/7, 2016 pag. 20 – 24). Maar destijds met Xdesign als ‘officiële’ spelling. Maar het belangrijkste blijft: xDesign draait volledig in de cloud als onderdeel van het 3DExperience-platform. Dit betekent dat je er met elk apparaat waarop een browser draait mee uit de voeten kunt. Mits je een internetverbinding hebt en er een browser geïnstalleerd is natuurlijk. Rekenkracht is geen issue. Die wordt verzorgd door de servers van Dassault Systèmes. Jouw ‘CAD station’ hoeft alleen te visualiseren en de inputcommando’s te registreren en door te geven. En je moet een internetverbinding hebben. Aan het eind van dit jaar wil SolidWorks een club van pakweg 2000 beta-gebruikers voor xDesign bij elkaar hebben. Plaatsen zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt.

iPhone Shredder

Voor wie het allemaal op een rijtje heeft: xDesign is de derde ‘boreling’ die na het al eerder geïntroduceerde SolidWorks Conceptual Designer en SolidWorks Industrial Designer naadloos en draadloos onderdeel uitmaakt van het 3DX-platform. Zowel Conceptual als Industrial Designer hebben binnen de ‘community’ nooit tot een ovationeel applaus geleid. Of dat voor xDrive anders wordt, is een vraag voor de toekomst. Vooral ook omdat het nog volledig in ontwikkeling is. Dat was het twee jaar geleden ook, maar nu lijkt er toch echt werk van te worden gemaakt. Een select groepje gebruikers heeft een paar dagen voor het evenement toegang gekregen tot de software en er mee mogen ontwerpen – zonder begeleiding of hulp. Op de derde dag van het evenement, en minder dan week nadat ze toegang hadden gekregen, wisten de proefkonijnen al met een paar aardige ontwerpen te komen, zoals een looprek dat volledig kon worden ingeklapt, een handig roterend kruidenrekje dat je onder een keukenkastje kunt monteren. Bassi had wel een uitgesproken favoriet: de iPhone Shredder. Wat het apparaat doet laat zich raden. De ontwerper had er zelfs een functionerend prototype van laten maken. Leuk voor de kinderen, als dreigement, vond Bassi. Maar hij durfde er zelf zijn mobieltje niet aan te wagen. Logisch, die was van de zaak.

53DExperience Marketplace |PartSupplyMake een ‘Amazon for engeineers’. Zoeken op vorm en metadata in 30 miljoen producten bij  600 leveranciers.

POWER’BY

CAD in de cloud betekent ook dat je niet meer praat over ‘bestandsformaten’ maar over ‘datamodellen’ die volledig passen in het 3DX-platform. Alles wat je maakt, wordt volledig door het platform gesnapt. POWER’BY noemt Dassault dat. En dat geldt dus ook voor alle producten die het huisvest. Dat zijn er nogal wat. Er zijn de high-end manufacturing producten als CATIA, DELMIA, SIMULIA en ENOVIA. Maar ook EXALEAD, een krachtige zoekmachine die ook 3D snapt, kruisverbanden legt en big data analyseert. Of wat te denken van BIOVIA, een hele software suite voor biochemische engineering en simulaties? Het kunnen combineren van jouw SolidWorks-modellen met dergelijke krachtige tools, moet de deuren openen naar de renaissance die Dassault Systémes voor ogen staat nog verder openzetten.

Hybride CAD: Product Designer

Zoals veel dingen in het leven heeft ‘cloud CAD’ ook een keerzijde. CAD in de browser betekent namelijk ook dat je volledig aan de cloud bent overgeleverd. Al je data en intellectuele eigendommen – inclusief je backups – staan op de servers van Dassault. En wat als je geen internet hebt of ze doen de deur dicht? Vooral voor de gerede twijfelaars komt SolidWorks daarom met een hybride oplossing die het Product Designer noemt. De CAD-software? Die installeer je op jouw desktop. De data gaat, mits je online bent, richting de cloud. En omdat het datamodel volledig in overeenstemming is met het 3DX-platform, heb je de beschikking over al het moois dat het te bieden heeft. Ben je niet online of wil je een lokale back-up van je modellen en tekeningen maken? Ook dat kan gewoon met SolidWorks Product Designer. Je hebt dus bijna het beste van twee werelden. Bijna. Want tenzij je het op een zeer krachtige laptop hebt geïnstalleerd, ben je natuurlijk niet heel erg mobiel.

6Generative design 2.0: Live Parts van Desktop Metal.

Desktop CAD

Tot slot is er ook voor de desktopgebruiker de mogelijk aansluiting met de cloud te vinden. Dat gebeurt middels een te installeren plug-in die synchronisatie van SolidWorks bestanden met de cloud mogelijk maakt. Afhankelijk van welke rechten kunnen derden de bestanden downloaden of alleen bekijken. Ook is het mogelijk commentaar te geven via e-drawings, een populaire viewer die tal van CAD-bestandsformaten ondersteunt. Dat brengt ons dan ook meteen tot de keerzijde van deze oplossing: we hebben het over bestanden en niet over 3DX-datamodellen. Dat betekent geen extra tools die vervolgens met de CAD-modellen aan de slag gaan. Maar gelukkig wel diverse services voor samenwerken die ook deel uitmaken van 3DX-platform. Wat te denken van een nieuwe marktplaats voor productie en diensten? Of een enorme online catalogus boordevol 3D-onderdelen die je rechtstreeks je samenstelling in sleept?

Amazon for engineers

Dassault’s senior vice-president Research & Development Florence Hu-Abigny vergelijkt de nieuwe marktplaats van Dassault Systèmes met de webshop van Amazon. Je kunt er zo’n beetje alles kopen en laten maken wat je hartje begeert. Met één druk op de knop heb je een bestelling geplaatst, is er betaald en gaan de productieraderen draaien om de bestelling zo snel mogelijk bij je te krijgen.
Maar eigenlijk houdt daar de vergelijking wel op. Onder de motorkap is de Marketplace – actief zijn nu de diensten Make en PartSupply – namelijk helemaal niet als Amazon of Bol.com. De basis van Marketplace is namelijk 3D-informatie, die is gemaakt en wordt gesnapt door SolidWorks en/of CATIA. Hierdoor kan ook zoiets complex als een ‘3D-idee’ – precies zoals bedoeld – worden besteld, gemaakt en geleverd. Dat maken kan worden gedaan door een 3D-printer, maar ook door een freesmachine, lasersnijder of elk ander apparaat dat de maakindustrie rijk is. Op het maakdeel van de markt (make.3dexperience.3ds.com) staan inmiddels i50 ‘kooplieden’ die hun digitale maakdiensten aanbieden en daarvoor een totaal van 500 machines beschikbaar hebben. Maar het hoeft geen fysiek product te zijn. Het kan ook om een dienst – een ingewikkelde simulatie of de optimalisatie van een product – gaan.

Strenge selectie

Is een product gereed voor productie, dan kunnen met één druk op de knop offertes worden aangevraagd op de marktplaats. Vervolgens kiest de gebruiker zijn favoriete aanbieding op basis van prijs, levertijd of kwaliteit. Die laatste is per definitie van hoog niveau, omdat alle aanbieders aan strenge selectiecriteria van Dassault moeten voldoen en er bovendien een transparant waarderingssysteem van eerdere klanten wordt bijgehouden.

Dit geldt ook voor de 3DExperience Marketplace | PartSupply (partsupply.3dexperience.3ds.com). Net zoals bij Amazon betreft het hier ook kant-en-klare producten, met dat verschil dat er gezocht kan worden op 3D-geometrie en metadata. Is het juiste onderdeel gevonden, dan kan dit direct aan het CAD-model worden toegevoegd. Inmiddels telt de PartSupply-marktplaats pakweg 600 aanbieders met een totaal van 30 miljoen componenten.

Omdat echter ook de workflow dusdanig transparant en traceerbaar wordt is er echter ook interesse vanuit enkele grote mondiale producenten – wie wil Dassault niet zeggen – om de Marketplace als intern gereedschap te gebruiken om de materiaal- en waardestroom tussen eigen afdelingen en productieplaatsen te stroomlijnen.

Maakbare samenleving

Dat een 3D-markplaats, wat nieuwe features in een desktopversie, een hybride versie en een cloud versie van SolidWorks zullen leiden tot de wedergeboorte van een maakbare samenleving is wat veel eer. Wel luiden ze een nieuwe generatie gereedschappen voor constructeurs in, die de manier waarop ontworpen en geproduceerd wordt drastisch zullen veranderen. Zo werkt Dassault Systèmes met andere partijen achter de schermen aan standaarden voor voxels die niet homogene materialen uit 3D-printers laten rollen. Of aan nieuwe algoritmes voor generative design, waarbij een voorbeeld wordt genomen aan de groeimodellen binnen de celbiologie. Dit resulteert in ‘levende’ software zoals Live Parts van metaalprinterbouwer Desktop Metal. Lees vooral verder. In de cloud of op cellulose – in de derde editie van Constructeur.

www.solidworks.com