BMC en TNO ondersteunen Defensie bij implementatie 3D-printen

Brightlands Materials Center (BMC) en TNO gaan Defensie ondersteunen om Additive Manufacturing in de organisatie in te voeren. Dit verkleint de logistieke voetafdruk, de uitrusting van militairen kan gepersonaliseerd worden en de operationele inzetbaarheid wordt vergroot door onderdelen op locatie te kunnen printen.

Defensie experimenteert sinds een aantal jaar met 3D printer. De logistieke voordelen en verhoogde operationele inzetbaarheid van het materieel zijn daarbij belangrijke voordelen.

De eerste experimenten met het 3D printen van kunststof onderdelen, onder andere in Mali, zijn succesvol gebleken. Defensie wil daarom deze technologie in de organisatie uitbreiden naar meer materialen en een breder scala aan toepassingen. BMC en TNO ondersteunen dit met de ontwikkeling van materialen en de combinatie ervan om de juiste robuustheid en duurzaamheid te waarborgen.

De komende maanden worden verschillende materialen geanalyseerd die Defensie veelvuldig hoopt te gebruiken in de nabije toekomst. Dit onderzoek zal worden uitgebreid om voor elke toepassing de benodigde materialen toegankelijk te maken.