Technologische industrie heeft 120 000 nieuwe mensen nodig

De Nederlandse technologische industrie moet de komende 12 jaar 120 000 nieuwe mensen zien te werven om groeimotor te blijven van de Nederlandse economie. Het gaat dan voornamelijk om hoger opgeleid personeel. Dat blijkt uit een rapport van het ING Economisch Bureau.

Met prominente bedrijven als ASML, Philips en NXP heeft Nederland een internationaal toonaangevende technologische industrie, die bovendien belangrijk is voor de Nederlandse economie. De sector is een aanjager van bedrijvigheid in andere sectoren met een jaarlijkse inkoop in Nederland van 17 miljard euro en bovendien goed voor bijna 40% van de totale R&D-uitgaven door het Nederlandse bedrijfsleven.

De technologische industrie groeit dit jaar naar verwachting met bijna 10%. Uit het rapport van de economen van ING blijkt dat de sector voldoende potentieel heeft om de komende jaren een hoog groeiniveau vast te houden. Wel zijn er flinke uitdagingen. Eén daarvan is dat investeringen voor innovatie op een andere manier plaats moeten vinden in de sector dan voorheen. Volgens ING-econoom Jurjen Witteveen moeten deze investeringen zich niet concentreren bij eindfabrikanten, maar juist in de hele keten gedaan worden. "Met name voor de directe toeleveranciers van eindfabrikanten liggen kansen in meer productontwikkeling en innovatie. Eindfabrikanten moeten steeds complexere producten ontwikkelen. Bovendien verleggen zij hun focus steeds meer richting dienstverlening", benadrukt Witteveen.

In een interview met De Telegraaf zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming hierover: "Onze sector groeit al twintig jaar op rij en dat is vrij spectaculair. Maar als we het tekort aan personeel niet snel aanpakken, gaat dat ten koste van onze economische groei." De FME-voorzitter waarschuwt dat meerdere branches en sectoren in de problemen komen als er niet snel een oplossing komt. "Er stromen steeds minder mensen richting de arbeidsmarkt, de vergrijzing zet door en ook andere sectoren schreeuwen om extra personeel. We vissen dus in dezelfde vijver." Volgens Dezentjé Hamming is er in het regeerakkoord te weinig aandacht voor de krapte op de arbeidsmarkt. "Ik mis de lef en ambitie. Bovendien moeten er nog heel veel mensen worden omgeschoold."

Lees het ING-rapport