Ultradunne druksensor: goedkoper met een snellere responstijd

Wetenschappers aan de TU in St. Petersburg hebben een ultradunne druksensor gemaakt met een nieuwe technologie gebaseerd op vacuümcoating. De sensor is daardoor drastisch goedkoper en geeft vijf keer zo snel respons.

Hoofd van het laboratorium Pavel Gabdullin: "De markt is momenteel erg ontevreden over de beschikbare sensoren vanwege hun omvang, gevoeligheid en kosten. De technologie die wij toepassen is kostenefficiënter en uitermate geschikt voor producenten van elektronisch apparatuur. Zelfs als de sensoren gemaakt worden van kostbaar materiaal zoals goud of platinum is de kostprijs nog steeds tot 100 keer lager."

Snelle respons

Olga Kvashenkina, adjunct directeur van het Instituut voor Fysica, Nanotechnologie en Telecommonicatie aan de universiteit voegt toe: "Een ander voordeel is de responstijd. Bij de huidige sensoren in de markt bedraagt die 0,5 seconden. Onze sensoren hebben een responstijd van 0,01 seconde."

De nieuwe sensoren zijn eind dit jaar te zien op de VuzpromExpo in Moskou. Volgens Kvashenkina hebben enkele Chinese producten van medisch apparatuur hun interesse al kenbaar gemaakt voor toepassing in elektronische installaties waar drukmeting cruciaal is.