“Spatel nodig, chef?”

Hoe kun je het dagelijks leven van oudere hulpbehoevende personen duurzaam vergemakkelijken met behulp van robots? Die vraag staat centraal in Aurora, een project dat strategieën zoekt voor een geraffineerd samenspel tussen mens en robot.

De Aurora-robot van de toekomst moet bijvoorbeeld in staat zijn de mens te ondersteunen bij het koken. Hij moet kunnen herkennen welke stap zal volgen en de mens dan het juiste keukengerei aanreiken. Behalve fysieke ondersteuning zijn daarvoor ook cognitieve vaardigheden en sociale interactie voor de omgang in het dagelijks leven noodzakelijk.

De wetenschappers in Aurora willen eraan bijdragen dat zorgbehoevende personen zo lang mogelijk zelfstandig in hun vertrouwde omgeving kunnen leven. Anderzijds willen ze het personeel in zorginstellingen ontlasten.

De bijzondere uitdaging is om de gebruikte robots zodanig verder te ontwikkelen dat ze – buiten hun klassieke eigenschappen als kracht, nauwkeurigheid en snelheid – in staat zijn intelligent te handelen, zich aan te passen aan hun menselijke tegenpool en fijnbesnaard te reageren.

Twee testomgevingen

Omdat het onderzoek zich zowel richt op de huiselijke omgeving als zorginstellingen, worden de assistentiefuncties zowel getest in een ‘Smart Home’ als in een verpleeghotel.

Aurora staat onder penvoerderschap het Forschungszentrum Informatik (FZI) aan het Karlsruher Institut für Informatik (KIT). Het FZI werkt in het door het Bundesministerium für Bildung und Forschung gesubsidieerde project samen met Charité Berlin, Unity Robotics en Myestro Interactive. De looptijd van het project is vastgesteld op drie jaar.