EO

“Spatel nodig, chef?”

25 september 2017 om 14:25 uur

Hoe kun je het dagelijks leven van oudere hulpbehoevende personen duurzaam vergemakkelijken met behulp van robots? Die vraag staat centraal in Aurora, een project dat strategieën zoekt voor een geraffineerd samenspel tussen mens en robot.


De Aurora-robot van de toekomst moet bijvoorbeeld in staat zijn de mens te ondersteunen bij het koken. Hij moet kunnen herkennen welke stap zal volgen en de mens dan het juiste keukengerei aanreiken. Behalve fysieke ondersteuning zijn daarvoor ook cognitieve vaardigheden en sociale interactie voor de omgang in het dagelijks leven noodzakelijk.


De wetenschappers in Aurora willen eraan bijdragen dat zorgbehoevende personen zo lang mogelijk zelfstandig in hun vertrouwde omgeving kunnen leven. Anderzijds willen ze het personeel in zorginstellingen ontlasten.


De bijzondere uitdaging is om de gebruikte robots zodanig verder te ontwikkelen dat ze - buiten hun klassieke eigenschappen als kracht, nauwkeurigheid en snelheid - in staat zijn intelligent te handelen, zich aan te passen aan hun menselijke tegenpool en fijnbesnaard te reageren.

 

Twee testomgevingen

Omdat het onderzoek zich zowel richt op de huiselijke omgeving als zorginstellingen, worden de assistentiefuncties zowel getest in een ‘Smart Home' als in een verpleeghotel.


Aurora staat onder penvoerderschap het Forschungszentrum Informatik (FZI) aan het Karlsruher Institut für Informatik (KIT). Het FZI werkt in het door het Bundesministerium für Bildung und Forschung gesubsidieerde project samen met Charité Berlin, Unity Robotics en Myestro Interactive. De looptijd van het project is vastgesteld op drie jaar.

 

Gerelateerd nieuws

Europese subsidie voor defensieprojecten met drones

Europese subsidie voor defensieprojecten met drones

Enkele Europese defensieprojecten krijgen financiële ondersteuning uit het Europese Defensiefonds. Het fonds is bedoeld om de versnippering bij de Europese krijgsmachten tegen te gaan en de samenwerking met het…

Superhout zo sterk als staal

Superhout is zo sterk als staal

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben een methode gevonden die hout twaalf keer sterker maakt. "Dit Superwood kan een concurrent van staal of zelfs titaniumlegeringen worden, zo sterk en duurzaam is…

Gezocht: meetapparatuur die schaatsers écht kan bijhouden

Gezocht: meetapparatuur die schaatsers écht kan bijhouden

In de zoektocht naar de ideale schaatsslag, ontwikkelde promovenda Eline van der Kruk van de TU Delft dynamische computermodellen en schaatsen die de slag live kunnen meten. Dit moet leiden tot real-time visuele feedback…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

Meer agendapunten »