EO

“Spatel nodig, chef?”

25 september 2017 om 14:25 uur

Hoe kun je het dagelijks leven van oudere hulpbehoevende personen duurzaam vergemakkelijken met behulp van robots? Die vraag staat centraal in Aurora, een project dat strategieën zoekt voor een geraffineerd samenspel tussen mens en robot.


De Aurora-robot van de toekomst moet bijvoorbeeld in staat zijn de mens te ondersteunen bij het koken. Hij moet kunnen herkennen welke stap zal volgen en de mens dan het juiste keukengerei aanreiken. Behalve fysieke ondersteuning zijn daarvoor ook cognitieve vaardigheden en sociale interactie voor de omgang in het dagelijks leven noodzakelijk.


De wetenschappers in Aurora willen eraan bijdragen dat zorgbehoevende personen zo lang mogelijk zelfstandig in hun vertrouwde omgeving kunnen leven. Anderzijds willen ze het personeel in zorginstellingen ontlasten.


De bijzondere uitdaging is om de gebruikte robots zodanig verder te ontwikkelen dat ze - buiten hun klassieke eigenschappen als kracht, nauwkeurigheid en snelheid - in staat zijn intelligent te handelen, zich aan te passen aan hun menselijke tegenpool en fijnbesnaard te reageren.

 

Twee testomgevingen

Omdat het onderzoek zich zowel richt op de huiselijke omgeving als zorginstellingen, worden de assistentiefuncties zowel getest in een ‘Smart Home' als in een verpleeghotel.


Aurora staat onder penvoerderschap het Forschungszentrum Informatik (FZI) aan het Karlsruher Institut für Informatik (KIT). Het FZI werkt in het door het Bundesministerium für Bildung und Forschung gesubsidieerde project samen met Charité Berlin, Unity Robotics en Myestro Interactive. De looptijd van het project is vastgesteld op drie jaar.

 

Gerelateerd nieuws

Robot vindt mens maar lastig

Robots vinden mensen maar lastig - en dat moet anders

Robots die lekker bezig zijn de hele dag dezelfde taak uit te voeren, vinden het vaak maar lastig als de mens hun daarbij stoort met aanwijzingen over hoe het beter kan. Zodra de mens de bot de rug toekeert, gaat die…

Modulaire zorgrobot kan wassen óf tillen

Modulaire zorgrobot kan wassen óf tillen

Hogescholen Saxion en Avans werken aan flexibele, modulaire robots. Deze bots zijn in eerste instantie bedoeld voor de ouderenzorg, waar een groot aantal verschillende taken moet worden uitgevoerd. Met een modulaire…

Kleine cyborgkever doet grootse dingen (video)

Kleine cyborgkever doet grootse dingen (video)

Wendbaarheid, weerbaarheid en efficiëntie spelen in de robotica een grote rol. Zeker als het gaat om robots die insecten moeten evenaren, zijn er nog stappen te maken. Aan de Nanyang Technological University in…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veiligheidsfotocellen van de serie SLB 240/440

De kleinste veiligheidsfotocel ter wereld met geïntegreerde veiligheidsmodule

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 december 2017, Amsterdam, Beurs van Berlage

International Micro Nano Conference

International conferentie over micro- en nanotechnologie

13 december 2017, 's Hertogenbosch, Brabanthallen

Agrifoodtech 2017

Agrifoodtech de toekomst voor Nederland, alle High Tech & ICT oplossingen onder één dak

13 december 2017, Breda

Avnet Technical Seminar

Meer agendapunten »