Promovendus maakt energiegebruik software zichtbaar

Promovendus Erik Jagroep ontwikkelde een soort slimme energiemeter voor software: een dashboard dat aangeeft hoeveel energie software gebruikt en op welke punten er nog verbetering mogelijk is. Jagroep promoveert op 18 september aan de Un9versiteit Utrecht. Hij is tevens consultant bij Centric.

De ICT-industrie is een grootverbruiker van energie, en de bewustwording daarvan groeit maar langzaam. "Tien tot vijftien procent van de energierekening van heel Amsterdam is afkomstig van datacenters", vertelt Jagroep . "En het Bitcoin-systeem gebruikt evenveel energie als heel Kroatië."

Daarbij blijkt het energiegebruik in hoge mate afhankelijk te zijn van de efficiëntie van de software die erop draait. Het is echter weinig transparant hoeveel energie verschillende programma’s nodig hebben. Daarom ontwikkelde Jagroep een methode om verschillende versies en configuraties van softwareapplicaties objectief te vergelijken, door op basis van energiemetingen en performance-aspecten een resource utilization score te berekenen.

Slimmer schrijven

Hoe bespaar je op energie die software verbruikt? "In één geval konden we door het slimmer schrijven van software een energiebesparing van ruim 60% behalen", vertelt Jagroep. "En de software werd daar ook nog sneller van. Maar meestal is het juist eerder een trade-off tussen snelheid en energieverbruik." De wensen en eisen van de eindgebruikers van de software spelen daarbij ook een rol. "Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. En met energiezuinige software gaat de batterij van je smartphone bijvoorbeeld langer mee."

Bewustwording

Jagroep wil ook softwareproducenten bewust maken van de energiegebruik van hun producten. Door het energiegebruik van software te kwantificeren en presenteren met een energy profiling method bracht hij al levendige discussies over het onderwerp op gang. Het is slechts een kwestie van tijd, voorspelt hij, voordat softwareproducenten het energiegebruik in acht nemen tijdens het plannen van toekomstige ontwikkelingen. "Je ziet al dat energiegebruik van software steeds belangrijker wordt", aldus Jagroep. "Een update van Firefox kan per vier miljoen gebruikers elk uur evenveel energie besparen als een Amerikaans huishouden in een maand gebruikt."