EO

NWO financiert grootschalige zoektocht naar ‘oorsprong van het leven’

30 augustus 2017 om 13:19 uur

De onderzoekers zijn afkomstig uit de Nederlandse astronomie, aard- en planeetwetenschappen, moleculaire- en evolutiebiologie, chemie, informatica, (bio)fysica en wiskunde en gaan gezamenlijk op zoek naar het ontstaan, het functioneren en de toekomst van leven in een veranderende omgeving, van moleculaire tot planetaire schaal.

Tientallen Nederlandse onderzoekers verdeeld over zeventien universiteiten en onderzoeksinstellingen gaan de basis leggen voor grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van leven, van moleculaire tot planetaire schaal. Ze bundelen deze samenwerking in het Origins Center, dat opgericht kon worden door een NWO-financiering die inspeelt op vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda.


De Nationale Wetenschapsagenda bevat bijna 12000 vragen die Nederlanders in 2015 stelden aan ‘de wetenschap', geordend in overkoepelende clustervragen en onderling verbonden door routes. NWO investeert nu zo'n 30 miljoen euro in de Wetenschapsagenda, waarvan 2,5 miljoen euro in de route ‘Oorsprong van het leven - op aarde en in het heelal'.

 

Gezamenlijk op zoek

NWO heeft het onderzoeksvoorstel van het Origins Center als ‘excellent' beoordeeld. Dankzij de toegekende startimpuls kan een eerste, verkennende fase worden uitgevoerd van een ambitieus onderzoeksprogramma.

 

De onderzoekers gaan in die eerste fase met een aantal projecten een basis leggen voor grootschalig wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers zijn afkomstig uit de Nederlandse astronomie, aard- en planeetwetenschappen, moleculaire- en evolutiebiologie, chemie, informatica, (bio)fysica en wiskunde en gaan gezamenlijk op zoek naar het ontstaan, het functioneren en de toekomst van leven in een veranderende omgeving, van moleculaire tot planetaire schaal.

 

Vragen beantwoorden

Om de uitvoering te ondersteunen voorziet het ingediende plan in een virtueel platform, het Origins Center, dat verschillende partijen en onderzoekslijnen bij elkaar moet brengen. Daarnaast vinden de onderzoekers van het Origins Center het belangrijk om de indieners van vragen over de oorsprong van het leven in de Nationale Wetenschapsagenda te kunnen beantwoorden. Daarom zetten ze een groot outreach-programma op.

 

Het centrum wordt geopend tijdens het symposium Fundamentals of Life in the Universe, 31 augustus en 1 september 2017 op de Zernike Campus van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Gerelateerd nieuws

Strenge eisen aan Shell en Esso na ongelukken door menselijk falen

Strenge eisen aan Shell en Esso na ongelukken door menselijk falen

De provincie Zuid-Holland neemt extra maatregelen om incidenten bij risicovolle bedrijven te voorkomen. Het toezicht wordt verscherpt, vooral bij de chemie, de raffinaderijen en de tankopslag en -overslag.

Relativiteitstheorie aangescherpt

Relativiteitstheorie 'aangescherpt'

Jeroen Meidam gebruikte de ontdekking van de zwaartekrachtgolven in 2015 om de algemene relativiteitstheorie van Einstein te testen. Door het onderzoek zijn de grenzen aangescherpt van de parameters waaraan de…

1e Call gepubliceerd voor DeepNL

1e Call gepubliceerd voor DeepNL

DeepNL is een langlopend NWO onderzoeksprogramma met het doel om fundamentele stappen te maken in het kwantitatief en fysisch onderbouwd begrip van de dynamiek van de diepe ondergrond onder invloed van mijnbouw…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »