EO

NWO financiert grootschalige zoektocht naar ‘oorsprong van het leven’

30 augustus 2017 om 13:19 uur

De onderzoekers zijn afkomstig uit de Nederlandse astronomie, aard- en planeetwetenschappen, moleculaire- en evolutiebiologie, chemie, informatica, (bio)fysica en wiskunde en gaan gezamenlijk op zoek naar het ontstaan, het functioneren en de toekomst van leven in een veranderende omgeving, van moleculaire tot planetaire schaal.

Tientallen Nederlandse onderzoekers verdeeld over zeventien universiteiten en onderzoeksinstellingen gaan de basis leggen voor grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van leven, van moleculaire tot planetaire schaal. Ze bundelen deze samenwerking in het Origins Center, dat opgericht kon worden door een NWO-financiering die inspeelt op vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda.


De Nationale Wetenschapsagenda bevat bijna 12000 vragen die Nederlanders in 2015 stelden aan ‘de wetenschap', geordend in overkoepelende clustervragen en onderling verbonden door routes. NWO investeert nu zo'n 30 miljoen euro in de Wetenschapsagenda, waarvan 2,5 miljoen euro in de route ‘Oorsprong van het leven - op aarde en in het heelal'.

 

Gezamenlijk op zoek

NWO heeft het onderzoeksvoorstel van het Origins Center als ‘excellent' beoordeeld. Dankzij de toegekende startimpuls kan een eerste, verkennende fase worden uitgevoerd van een ambitieus onderzoeksprogramma.

 

De onderzoekers gaan in die eerste fase met een aantal projecten een basis leggen voor grootschalig wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers zijn afkomstig uit de Nederlandse astronomie, aard- en planeetwetenschappen, moleculaire- en evolutiebiologie, chemie, informatica, (bio)fysica en wiskunde en gaan gezamenlijk op zoek naar het ontstaan, het functioneren en de toekomst van leven in een veranderende omgeving, van moleculaire tot planetaire schaal.

 

Vragen beantwoorden

Om de uitvoering te ondersteunen voorziet het ingediende plan in een virtueel platform, het Origins Center, dat verschillende partijen en onderzoekslijnen bij elkaar moet brengen. Daarnaast vinden de onderzoekers van het Origins Center het belangrijk om de indieners van vragen over de oorsprong van het leven in de Nationale Wetenschapsagenda te kunnen beantwoorden. Daarom zetten ze een groot outreach-programma op.

 

Het centrum wordt geopend tijdens het symposium Fundamentals of Life in the Universe, 31 augustus en 1 september 2017 op de Zernike Campus van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Gerelateerd nieuws

Topsectoren adviseren nationale aanpak rondom elektrochemische conversie en materialen

Topsectoren adviseren nationale aanpak rondom elektrochemische conversie en materialen

Om met behulp van Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM) de transitie naar een duurzaam energie- en grondstofsysteem te versnellen, is een nationale meerjarige aanpak nodig. Dat stellen de Topsectoren Energie…

nieuwe elektronica

Op weg naar nieuwe elektronica

Elektronica zoals het brein werkt, atomen die veel sneller bewegen dan gedacht en supergeleidende nanostructuren voor zuinige chips. Vier vernieuwende projecten die door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk…

Slimme jas wordt waterdicht als het regent

Slimme jas wordt waterdicht als het regent

Zou het niet mooi zijn: een jas die vanzelf waterdicht wordt als het regent, poreus als je hard fietst, en warm als het sneeuwt? Dat wordt wellicht mogelijk dankzij het ‘slimme-jassenproject’ van CWI, Byborre en…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Smartcollect energie- en PQ-managementsoftware

Doorbraak in energiemanagement: één softwarepakket voor het verzamelen van energiegegevens zoals energie, gas, water,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 september 2017, Vianen

Masterclass Machineveiligheid

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 26, 27 september en 3, 4 oktober 2017

26 september 2017, Gorinchem

IMC Test & Measurement Days

Gratis seminars

27 september 2017, Amsterdam, RAI

Future of Obsolence Conferentie

Netwerkevent en conventie

Meer agendapunten »