EO

NWO financiert grootschalige zoektocht naar ‘oorsprong van het leven’

30 augustus 2017 om 13:19 uur

De onderzoekers zijn afkomstig uit de Nederlandse astronomie, aard- en planeetwetenschappen, moleculaire- en evolutiebiologie, chemie, informatica, (bio)fysica en wiskunde en gaan gezamenlijk op zoek naar het ontstaan, het functioneren en de toekomst van leven in een veranderende omgeving, van moleculaire tot planetaire schaal.

Tientallen Nederlandse onderzoekers verdeeld over zeventien universiteiten en onderzoeksinstellingen gaan de basis leggen voor grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van leven, van moleculaire tot planetaire schaal. Ze bundelen deze samenwerking in het Origins Center, dat opgericht kon worden door een NWO-financiering die inspeelt op vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda.


De Nationale Wetenschapsagenda bevat bijna 12000 vragen die Nederlanders in 2015 stelden aan ‘de wetenschap', geordend in overkoepelende clustervragen en onderling verbonden door routes. NWO investeert nu zo'n 30 miljoen euro in de Wetenschapsagenda, waarvan 2,5 miljoen euro in de route ‘Oorsprong van het leven - op aarde en in het heelal'.

 

Gezamenlijk op zoek

NWO heeft het onderzoeksvoorstel van het Origins Center als ‘excellent' beoordeeld. Dankzij de toegekende startimpuls kan een eerste, verkennende fase worden uitgevoerd van een ambitieus onderzoeksprogramma.

 

De onderzoekers gaan in die eerste fase met een aantal projecten een basis leggen voor grootschalig wetenschappelijk onderzoek. De onderzoekers zijn afkomstig uit de Nederlandse astronomie, aard- en planeetwetenschappen, moleculaire- en evolutiebiologie, chemie, informatica, (bio)fysica en wiskunde en gaan gezamenlijk op zoek naar het ontstaan, het functioneren en de toekomst van leven in een veranderende omgeving, van moleculaire tot planetaire schaal.

 

Vragen beantwoorden

Om de uitvoering te ondersteunen voorziet het ingediende plan in een virtueel platform, het Origins Center, dat verschillende partijen en onderzoekslijnen bij elkaar moet brengen. Daarnaast vinden de onderzoekers van het Origins Center het belangrijk om de indieners van vragen over de oorsprong van het leven in de Nationale Wetenschapsagenda te kunnen beantwoorden. Daarom zetten ze een groot outreach-programma op.

 

Het centrum wordt geopend tijdens het symposium Fundamentals of Life in the Universe, 31 augustus en 1 september 2017 op de Zernike Campus van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Gerelateerd nieuws

david

Rechte nanodraden verklaard in drie minuten (video)

Nanodraden zijn de bouwstenen van kwantumcomputers en dank zij Lucas Güniat zijn hun geheimen nu onthuld. Deze getalenteerde spreker besprak de resultaten van zijn doctoraalstudie over nanodraden in de wedstrijd ‘My…

tshirt

Innovatie in kunstonderzoek komt forensische opsporing te hulp

Een techniek die werd ontwikkeld om chemische elementen te detecteren in schilderijen en andere kunstvoorwerpen blijkt ook van belang voor forensisch onderzoek. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Amsterdam (UvA),…

zorgrobot

Vlaamse zorgrobot werkt samen met zorgverleners (video)

Imec staat mee aan de wieg van de eerste zorgrobot die gericht en persoonlijk kan samenwerken met rusthuisbewoners. De zorgrobot werd gedemonstreerd bij de presentatie van de resultaten van het imec.icon-project Wonder,…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Lichtschermen PSENopt slim – Beveiliging voor krappe ruimtes

Pilz breidt zijn aanbod lichtschermen uit met de familie PSENopt slim. Deze lichtschermen zijn met hun smalle formaat...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2017, Amersfoort

Opgeruimd denken en dan schrijven voor ingenieurs

Training wordt verzorgd door: PAO Techniek en Management Postbus 5048, 2600 GA Delft Tel: ...

23 november 2017, Amersfoort

Toxicologie

Giftige stoffen: van blootstelling tot risicoschatting

28 november 2017, Neurenberg

SPS IPC Drives

Elektrische automatisering - systemen en componenten

Meer agendapunten »