Australische space startup opent vestiging in Delft

Het Australische ruimtevaartbedrijf Fleet breidt zijn activiteiten uit naar Europa en opende daarvoor een kantoor in Delft. Fleet werkt aan de lancering in 2018 van hun eerste netwerk met 100 nanosatellieten.

Fleet’s Europese vestiging zorgt ervoor dat het bedrijf optimaal kan samenwerken met Europese klanten, partners en overheidsinstellingen, zoals het NSO (Netherlands Space Office), het Robovalley-initiatief van de TU Delft, Innovation Quarter en het Europese ruimtevaartagentschap ESA.

Fleet is, met Nederland als basis, een Europees netwerk aan het opbouwen van bedrijven en kennisorganisaties die gezamenlijk producten en diensten voor het Fleet-netwerk gaan ontwikkelen en deze vervolgens op de markt brengen.

Volgende stap

flaviaFlavia Tata Nardini, Fleet’s CEO en mede-oprichtster noemt het een "belangrijke volgende stap" in de ontwikkeling van het spacebedrijf. "We zijn al bezig met proefprojecten in Europa en willen graag bedrijven in Europa en in de rest van de wereld helpen om de nieuwe mogelijkheden van de ruimtevaart te benutten."

"Fleet is een bedrijf dat wereldwijd actief opereert. Daarom ook de Europese vestiging in Delft belangrijk, naast het hoofkwartier in Adelaide, Australië en de vestiging in Los Angeles, VS. Zo bereiken we met onze technologie en team alle hoeken van de wereld."

Eerder dit jaar heeft Fleet een succesvolle private investeringsronde afgerond. Met deze kapitaalinjectie wordt nu een netwerk van kleine satellieten opgebouwd dat 75 miljoen apparaten wereldwijd gratis kan verbinden. De nanosatellieten, ter grootte van een schoenendoos, maken het voor bedrijven en organisaties mogelijk om efficiënt gegevens uit te wisselen waarmee zij wereldwijd met het ‘Internet of Things’ worden verbonden. In tegenstelling tot traditionele telecombedrijven richt Fleet zich op verbinden van apparaten en niet van mensen.

Berry Sanders, een ervaren space business developer en specialist in het commercialiseren van nieuwe ruimtevaarttechnologie met startups, leidt de Europese vestiging van Fleet.

"Fleet is een van de enerverendste, snelste en groot denkende space startups van de laatste paar jaar. Ze springen in op recente ontwikkelingen in de ruimtevaart – en daarmee op een van de belangrijkste nieuwe economische ontwikkelingen voor de toekomst", aldus Sanders. "Er zijn zoveel nieuwe kansen in deze industrie en de snelle wereldwijde expansie ervan onderstreept nog eens de grote potentie. Het is een mooie uitdaging om Fleet te helpen en het bedrijf in de internationale ruimtevaart gemeenschap te verankeren", voegt hij eraan toe.

Waarom Delft?

De keuze voor Delft als vestigingsplaats motiveert Tata Nardini, zelf TU Delft alumnus, als volgt: "Delft heeft een rijke historie op het gebied van ruimtevaart en ondernemerschap waarbij de TU Delft met Robovalley, naast Innovation Quarter en techincubator Yes!Delft,  innovatieve ruimtevaartprojecten stimuleert. Vol trots maken wij deel uit van deze vooruitstrevende community en leveren graag een bijdrage aan het geweldige werk dat hier wordt verricht."

Tata Nardini werkte na haar studie in Delft als ingenieur voor het Europese Ruimtevaart Agentschap ESA in Noordwijk.