Combinatie van machine-learning en baanbrekende techniek moet sportwereld veroveren

In een nieuwe investeringsronde haalde Scisports – een spinoff van de Universiteit Twente – 1,8 miljoen euro extra op bij bestaande en nieuwe investeerders. De investering wordt gebruikt om de Sciskill Index wereldwijd uit te rollen en de Balljames datamachine te implementeren in diverse stadions in onder meer Engeland en Duitsland.

cisports bouwde de afgelopen jaren aan de Sciskill Index, een volledig geautomatiseerd systeem dat de kwaliteit, het talent en de waarde van iedere professionele voetbalspeler ter wereld berekent. Met de zelfontwikkelde capturing reality techniek Balljames, die realtime volledige 3D data genereert, ontstaat een compleet systeem dat de gebeurtenissen op de training of in de wedstrijd direct omzet naar bruikbare informatie en kennis.

Sciskill index

De Sciskill index is de enige objectieve, wereldwijde spelersindex die het mogelijk maakt om de kwaliteit van voetballers over de hele wereld met elkaar te vergelijken. Wekelijks worden ruim 2000 wedstrijden in 210 competities door het Sciskill-algoritme geanalyseerd, waardoor de Sciskill Index automatisch de kwaliteit van 350 000 voetbalspelers aggregeert in een index. Die index meet de invloed van een speler op het wedstrijdverloop en de individuele ontwikkeling. Hiermee berekent hij de marktwaarde en het potentieel van de speler op basis van de huidige kwaliteit en de groei die andere spelers in het verleden hebben gemaakt. De Sciskill is niet alleen interessant voor clubs: hij verslaat zelfs de bookmakers bij het voorspellen van wedstrijden en is de ideale input  voor Fantasy Football games.

Balljames

Balljames is een door Scisports ontwikkelde real-time trackingtechniek die automatisch 3D-data genereert uit videobeelden van voetbalwedstrijden. In het stadion worden veertien camera’s geïnstalleerd, die alle bewegingen op het veld vastleggen. Balljames genereert hieruit vervolgens gegevens als de zuiverheid, richting en snelheid van de passing, sprintkracht, sprongkracht, looplijnen en hoe dicht de bal aan de voet blijft bij een aanname. Inmiddels is het Polman Stadion (Heracles) het eerste ter wereld dat is uitgerust met een prototype van dit systeem. Op dit moment wordt een tweede stadion in Engeland uitgerust met de eerste officiële bètaversie van Balljames en in samenwerking met de Universiteit Twente wordt een testveld aangelegd voor academisch onderzoek.