Robot Atlas balanceert op één voet (video)

Ondanks jarenlang proberen hebben humanoïde robots nog steeds problemen met rechtop staan, vooral in ongewone situaties. Maar ze maken vorderingen. In een video zien we robot Atlas van Boston Dynamics op één voet balanceren op de rand van een multiplex plaat van ongeveer 2 cm dik. Dat is een hele prestatie voor een robot.

Bij Boston Dynamics noemen ze het een ‘lucky run’; het is nog ongebruikelijk dat een robot zo lang in evenwicht kan blijven. Maar de meeste mensen zouden het bij een eerste poging ook niet zo lang volhouden.

Al eerder was te zien dat Atlas door moeilijk begaanbaar terrein kan lopen en stoïcijns doorgaat als hij wordt gehinderd door zijn scheppers.  

Het meest opvallende van de video is niet zozeer hoe lang de robot balanceert, maar de opmerkelijk menselijke manier waarop hij zijn evenwicht aan het eind probeert terug te vinden. In een fractie van een seconde leunt hij opzij, roteert zijn torso en verplaatst hij zijn voet – tweemaal. Een dergelijke coördinatie is voor mensen al moeilijk, maar de robot lijkt het zonder inspanning te doen. En dat terwijl hij nog maar een paar maanden geleden leerde om te gaan staan. En in de  belangrijkste  robotcompetitie ter wereld wordt er nog steeds veel gevallen