Kick-off voor Proeftuinen van Brabant

De vier Proeftuinen van Brabant op het gebied van Slimme Wijken, E-Health, Agrofood en Resilient Society houden op 21 september 2016 tijdens de European Social Innovation Week in Tilburg een congres.

Deze kick-off is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de vier projecten waarin onderzoekers en ondernemers in de praktijk experimenteren met nieuwe technologieën en ideeën.

Het uiteindelijke doel van de proeftuinen is om de maatschappij en economie in Brabant duurzaam te vernieuwen. Tijdens de kick-off op 21 september wordt beschreven wat de huidige stand van zaken is per proeftuin en wat de maatschappelijke uitdagingen voor de toekomst zijn.

Deskundigen

In de proeftuinen wordt ruimte gecreëerd voor kennisuitwisseling, onderzoek en het ontwikkelen en commercialiseren van innovatieve ideeën. De bedoeling van de bijeenkomst is dat vervolgens bedrijven, overheden, organisaties en andere geïnteresseerden samen de proeftuinen verder vorm en inhoud geven. Tijdens het congres spreken ook tal van deskundigen op het gebied van innovatie in deze vier kennsgebieden.

Innovation Week

De Kick-off wordt gehouden in de Koepelhal aan de Burgemeester Brokxlaan in Tilburg en is een onderdeel van de vierde editie van de European Social Innovation Week. Daarin staan telkens allerlei vormen van open en sociale innovatie centraal.

Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door Beagle, TiU, HAS, TU/e en Fontys, JADS Mariënburg, Coöperatie Slimmer Leven en Provincie Noord-Brabant.

Inschrijven is gratis en kan hier.

Programma

Het programma van de dag:

09.30 … 10.00 Inloop

10.00 … 10.15 Welkom door dagvoorzitter Anne-Marie Fokkens, Emile Aarts, rector magnificus Tilburg University en Paul Smeulders, wethouder gemeente Helmond.

10.15 … 11.30 Keynotes

Dimitri Schuurman (Universiteit Gent en iMinds): onderzoeker naar methodologie en wetenschappelijke ondersteuning van proeftuin projecten.

Elke den Ouden (TU/e Innovation Lab, strategic director LightHouse. TU/e fellow en auteur van ‘Innovation Design – Creating Value for People, Organisations and Society’).

11.30- … 12.15 Kennissessies 

  • E-Health: Peter Portheine, directeur Slimmer Leven 2020 co-operatie
  • Agrofood: Elies Lemkes, algemeen directeur ZLTO
  • Resilient Society: John Dagevos, onderzoekscoördinator Tilburg University
  • Slimme Wijken: Elphi Nelissen, voorzitter SER Brabant en decaan faculteit Bouwkunde

12.15 … 13.00 Kennisgebieden

  • Data Sciences: Arjan van den Born, academisch directeur Jheronimus Academy of Data Science
  • High Tech Systems: Ton Peijnenburg, fellow Technische Universiteit Eindhoven
  • Social Innovation/social sciences: Ton Wilthagen, vicedecaan Tilburg University Law School

13.00 … 14.00 Lunch

14.00 … 16.00 Workshops

16.00 … 16.30 Plenaire afsluiting door gedeputeerde Anne-Marie Spierings met eenterugkoppeling op de oogst van de workshops en visie op de Proeftuinen van Brabant.

16.30 … 17.30 Netwerkborrel