Stofdeeltje slaat flinke deuk in ESA-satelliet

De Copernicus Sentinel-1A satelliet van het European Space Agency heeft een deuk van 40 cm in een van zijn zonnepanelen. Die is veroorzaakt door een klein deeltje ruimtepuin – ESA spreekt van een micrometeroid. De botsing werd ontdekt toen de Sentinel-1A een kleine reductie in het opgewekte vermogen rapporteerde. De schade kon worden bekeken met camera’s aan boord van de satelliet.

Behalve een verminderd vermogen trad er ook een kleine verandering op in de oriëntatie en de baan van de satelliet. ESA maakt zich geen zorgen en zegt dat de satelliet nog prima functioneert, maar de botsing laat wel zien dat kleine objecten bij ‘ruimtesnelheid’ grote schade kunnen veroorzaken.

Dat is zeker een probleem voor het Breakthrough Starshot project, waarbij het de bedoeling is om een met laser aangedreven nano-ruimtevaartuig te lanceren dat vliegt op 1/5 van de lichtsnelheid. Met dit vaartuig hoopt men in ongeveer 20 jaar een nabijgelegen zonnestelsel te bereiken. "De erosie van massieve oppervlakken is bij dergelijke snelheid een ernstig probleem", zegt Ian Crawford van de Birkbeck, University of London. "Het is goed mogelijk dat zulke ‘wafersatellieten’ hun reis niet kunnen voltooien".

Voor engineers is dat geen nieuws: Nasa en andere ruimteagentschappen worstelen al decennialang met ruimtepuin.  Maar het betekent dat onderzoekers moeten nadenken over nieuwe manieren om snel bewegende voertuigen te beschermen. Hoe sneller een ruimtevaartuig gaat,  hoe gevaarlijker kleine objecten kunnen zijn. Op de snelheid die de Breakthrough Starshot zou moeten halen, is zelfs een microscopisch ruimtestofdeeltje al gevaarlijk.

Bron: Engadget