Vakbekwaamheid installateurs onder druk

Uit recent onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de installateurs voorstander is van een verplichte en mogelijk zelfs strengere, erkenningsregeling. Vooral als het gaat over gasinstallaties willen ze op deze manier bedrijven uitsluiten die hun zaken niet op orde hebben.

Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid ontstaan bijvoorbeeld koolmonoxide-ongelukken vooral door de onhandigheid van klussers en bedrijven die het niet zo nauw nemen met de voorschriften. Het is namelijk opvallend dat er steeds meer ongelukken gebeuren met relatief jonge CV-ketels.

Het kabinet moet nog een beslissing nemen over zo’n verplichte erkenningsregeling. Uneto-VNI en andere branchepartijen zijn in ieder geval voorstanders van een nieuwe, strengere erkenningsregeling.

Ook Qbisnl maakt zich als onafhankelijk nationaal kwaliteitsregister van de (duurzame) bouw- en installatietechniek sterk voor erkende of gecertificeerde installatiebedrijven. Qbisnl heeft tot taak consumenten bewust te maken van het belang van kwaliteit en vakbekwame installatiebedrijven vindbaar te maken.