Onderzeeër TU Delft wint European International Submarine Races

Het TU Delft studententeam Wasub heeft met zijn mensaangedreven onderzeeër de European International Submarine Races gewonnen. De onderzeeër legde het parcours af in een recordtijd van 78,3 seconden. Ruim 6 seconden sneller dan het vorige record. Hiermee was het team ruimschoots sneller dan de concurrentie, bestaande uit studententeams van over de hele wereld. Piloot Bram Bronswijk kijkt tevreden op zijn race terug: “Alles viel op zijn plek, ik had de boot volledig onder controle”.

In het grote marinebassin van de European International Submarine Races was de boot in staat hard te varen op de uitdagende 170 meter van het bochtige parcours, bestaande uit een sprint rechtdoor, een U-bocht en een slalom. De Wasub onderzeeër wist een tijd van 78,3 seconden neer te zetten. Behalve de rondetijd werd ook de absolute topsnelheid gemeten, op maar liefst 7,32 knopen. Deze snelheid ligt maar net onder het snelheidsrecord neergezet door het vorige Wasub-team. "Een heel bijzondere prestatie," aldus team manager Sander Leussink, "omdat onze boot hoofdzakelijk op manoeuvreerbaarheid is gebouwd".

Aan het succes van het Wasub VI team, bestaande uit 25 studenten, ging een periode van ontwerpen, bouwen en testen vooraf. Slotstuk van de testfase was een 100 meter sprint tegen Olympisch zwemmer Kyle Stolk, op 22 juni. Op deze dag won de onderzeeër met een verschil van 1,44 seconden van de zwemmer.

(foto: Rob Aarsen)

Piloot

De race vergt bijzonder veel van de piloot in de boot, die tegelijk trapkracht levert en zich moet manoeuvreren door het bochtige parcours. Een uitdagende prestatie voor de piloot in duikuitrusting in een met water gevulde onderzeeër- op 5 meter diepte. Omdat niet iedereen hiervoor geschikt is, zijn na een uitgebreide selectie twee piloten gekozen die erg sportief zijn en veel duikervaring hebben. Deze piloten zijn geselecteerd door studenten van Bewegingswetenschappen van de VU Amsterdam. Ook hebben deze studenten een trainings- en voedingsschema samengesteld om ervoor te zorgen dat de piloten een optimale prestatie kunnen leveren.

Innovatie

De onderzeeër is van binnen en van buiten sterk geïnnoveerd om tot dit resultaat te komen. De romp is volledig uitgevoerd in carbon, wat zorgt voor een bijzonder sterke en lichte boot. De boot stuurt en houdt hoogte door middel van het hybride mechanisch/elektrische stuursysteem, mede ontwikkeld door studenten van de Haagse Hogeschool.