3D-animatie met een pennenstreek (video)

Mosketch, een programma dat is ontwikkeld door Moka Studio en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL), maakt het mogelijk om 3D-animaties te genereren zonder dat daarvoor een intensieve training nodig is. Het is professionele software die door iedereen kan worden gebruikt, van onafhankelijke kunstenaars tot animatiestudio’s.

Ontluikende kunstenaars zullen weldra animatiefilms kunnen maken zonder dat ze hoeven te beschikken over een Hollywood- budget. Dat hebben ze te danken aan Mosketch, software die gezamenlijk is ontwikkeld door de EPLF en start-up Moka Studio. Met slechts een paar pennenstreken kunnen kunstenaars cartoonkarakters, dieren en andere figuren laten springen, rennen, zwemmen en dansen. En hoewel Mosketch prestaties levert die vergelijkbaar zijn met de duurste annimatie-applicaties, is er geen geavanceerde 3D know-how nodig om ermee te kunnen werken. "De kracht van onze software is dat hij 2D-schetsen eenvoudig omzet in 3D, zodat kunstenaars op naadloze en natuurlijke manier 3D-animaties kunnen creëren", zegt Benoît Le Callennec, medeoprichter en CEO van Moka Studio.

Mosketch werkt door het samenvoegen en verbeteren van twee belangrijke animatiemethoden: ‘direct kinematics‘, waarbij de animator alle gewrichten van een figuur individueel verandert, en ‘inverse kinematics‘ waarbij hij elk lichaamsdeel van het figuurtje kan leiden. Met de software kan de kunstenaar transparant omschakelen van de ene methode naar de andere – iets wat bij de huidige zwaargewichten in de markt niet mogelijk is – en zo een complete lichaamshouding modelleren met slechts een paar schetsen. Bovendien ontbreekt het bij de meeste beschikbare applicaties aan flexibiliteit, omdat zij een moeizame voorbereiding vereisen voor elk karakter.

 "Dank zij onze geavanceerde mathematische modellen kunnen kunstenaars elk 3D-karakter animeren, zonder veel voorwerk. Daarom is onze software veel eenvoudiger in het gebruik", zegt Ronan Boulic, hoofd van de Immersive Interaction Research Group van EPFL.

Een andere innovatie in Mosketch is de uitgebreide algoritme die wordt gebruikt om de houdingen van 3D-karakters te berekenen. Die algoritme draait in parallelle verwerking, waardoor hij 10 tot 150 keer sneller is en de houding van de karakters in real time kan worden gevormd. En het is ook geschikt om te worden gebruikt in andere onderzoekstoepassingen, zoals virtual reality en robotica. "Een fundamentele uitdaging in virtual reality is het verkorten van de vertraging tussen de beweging van de gebruiker en de corresponderende verandering in wat hij ziet. De algoritme die we maakten voor Mosketch kan interacties in complexe modelleeromgevingen versnellen, zoals in virtuele prototypen voor productieprocessen of gecompliceerde taken voor robots, of zelfs het ontwikkelen van humanoïde robots", aldus Boulic.

Kijk voor meer informatie op http://www.mokastudio.com/