Alledaagse voorwerpen met uniek design: hoogleraar Bruno Ninaber van Eyben met emeritaat (video)

Hoogleraar Bruno Ninaber van Eyben ontwierp in 1980 de gulden en later de Nederlandse kant van de Euro. Zijn werk kenmerkt unieke en unlimited edition voorwerpen waarbij design en gebruiksvriendelijkheid voorop staat. Deze maand nam hij afscheid bij de TU Delft.

Bruno Ninaber van Eyben was als hoogleraar betrokken bij de productontwikkelingsvakken bij de faculteit Industrieel Ontwerpen. In zijn carrière ontwierp hij ook zelf diverse voorwerpen. Soms was er een opdrachtgever en soms was hij zijn eigen opdrachtgever. In opdracht ontwierp hij onder andere een praktische kleurenwaaier, de voorzittershamer van de Tweede Kamer en de beroemde Nederlandse munten. Naar eigen idee ontwierp hij vazen, kandelaren en sieraden, waaronder de unieke hanghorloge.

  

Behoefte

Bij al zijn ontwerpen probeert hij in te spelen op een behoefte: "Design is inmiddels synoniem aan het oplossen van niet bestaande problemen, maar met mijn studenten en in mijn designs ga ik op zoek naar de oplossing van een probleem. Studentontwerp Senz storm paraplu is een mooi voorbeeld van een product dat antwoord geeft op een probleem, namelijk dat paraplu’s snel kapot gaan bij te harde wind."

Tentoonstelling

Voor het afscheid van Bruno Ninaber van Eyben was de tentoonstelling ‘No Name Design’ van de Zwitserse vormgever Franco Clivio naar Nederland gehaald. Duizend industriële gebruiksvoorwerpen afkomstig van doe-het-zelfzaken, warenhuizen en rommelmarkten zijn tentoongesteld in een 36 meter lange vitrine.

Ninaber van Eyben: "In de tentoonstelling vind je voorwerpen waar je normaal gesproken niet bij stil staat, zoals een schaar, bril of pen, maar alle voorwerpen zijn ontwikkeld om een probleem op te lossen. Of het design is aangepast om een verbeterde versie van een bestaand gebruiksvoorwerp te maken. Het zijn anonieme producten, want de naam van de ontwerper is vaak niet bekend, maar ieder voorwerp is uniek omdat het de volle aandacht kreeg. Er is vaak met minimaal materiaal geprobeerd het maximale te bereiken." 

Na zijn afscheid bij de TU Delft blijft Ninaber actief bij ontwerpbureau Studio Ninaber.

Bekijk hier de vitrine van ‘No Name Design’:

Bekijk hier een portret door Dutch Profiles van Bruno Ninaber van Eyben: