Delftse studenten strijden al fietsend tegen water in ontwerpwedstrijd (video)

Nederland strijdt al eeuwen tegen het water. Watermanagement is dit jaar de inspiratiebron voor de ontwerpwedstrijd van eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Zij gingen op woensdag 15 juni in de jaarlijkse ontwerpwedstrijd de strijd met het water en elkaar aan en kregen de opdracht om een innovatieve, fietsaangedreven waterpomp te ontwerpen. Het doel? Zo snel mogelijk 130 liter water naar een hoger gelegen bak pompen.

Werktuigbouwers bedenken, ontwerpen, bouwen en testen mechanische hulpmiddelen om de mens van dienst te zijn. Om water weg te pompen, maken we al jarenlang gebruik van gemalen. Dit jaar zijn 77 teams uitgedaagd om een waterpomp te ontwerpen die ze met spierkracht aan kunnen drijven. De eisen: de pomp moet in een plastic opbergbak passen, binnen tien minuten operationeel zijn en het water driekwart meter omhoog pompen. Hoe beter het ontwerp en de uitvoering, hoe sneller het water is weggepomp.

Scoren met water

Studenten kregen voor deze opdracht studiepunten en konden diverse prijzen winnen. Uiteraard werd de beste prestatie in het zonnetje gezet, maar ook mobiliteit, uitvoering en innovativiteit  werden beloond. De ontwerpwedstrijd, die deel uitmaakt van het reguliere onderwijsprogramma, is voor eerstejaars bachelorstudenten Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en wordt georganiseerd door de opleiding en de studievereniging Gezelschap Leeghwater. 

Filmpje mechanische honkbalwerper, ontwerpwedstrijd 2015.

  

Website ontwerpwedstrijd.