Fusie tussen Vlaamse instituten creëert hightech onderzoekscentrum voor digitale economie

De Raden van Bestuur van Imec en iMinds hebben hun goedkeuring gegeven voor tot fusie van de twee Vlaamse onderzoekscentra. De krachtenbundeling moet resulteren in een hightech onderzoekscentrum van wereldklasse voor de digitale economie. Het nieuwe onderzoekscentrum combineert de technologie- en systeemexpertise van meer dan 2500 Imec-onderzoekers uit 70al landen met de digitale knowhow van ongeveer duizend iMinds-onderzoekers, met 50 nationaliteiten.

Imec is al jaren speler op het vlak van nano-elektronica en de toepassing ervan in slimme systemen voor internet of things, internet of health, en internet of power. Het heeft een uitgebreid partnernetwerk zowel wereldwijd als in Vlaanderen en een solide spin-off basis.

iMinds is onder meer actief in onderzoeksdomeinen als het internet of things, digitale privacy en beveiliging, en het omzetten van ruwe data in kennis.  Het heeft een reputatie opgebouwd op het gebied van software en ondernemerschap in Vlaanderen.

"Met de opkomst van het internet of things en het internet of everything & everyone, groeit de vraag naar totaaloplossingen die hardware en software combineren. Alleen door intense interactie tussen beide werelden kunnen optimale innovatieve producten ontwikkeld worden voor de digitale economie van morgen. We zien heel wat kansen in domeinen als duurzame gezondheidszorg, en duurzaam werken en leven zoals smart cities, smart manufacturing, smart finances, smart mobility, smart grid, kortom: smart everything. Onderzoekscentra zoals Imec – met wereldbefaamde hardware expertise – en iMinds – gespecialiseerd in software en ICT-toepassingen – zijn essentieel om dit te realiseren," zegt Luc van den Hove, president en CEO van Imec. "Bovendien wordt iMinds overal geprezen om zijn laagdrempeligheid en ondernemerschap. Deze fusie vormt dan ook een unieke kans om samen de hand te reiken aan de Vlaamse industrie, en om Smart Flanders verder op de wereldkaart te zetten."

"Vlaanderen staat voor de enorme uitdaging om een transitie te realiseren naar de digitale wereld van morgen; een transitie die snel moet gebeuren gezien de dringende noodzaak om ons Vlaams industrieel weefsel te versterken," voegt Danny Goderis,  CEO van iMinds, toe. "De fusie tussen Imec en iMinds is het antwoord op die versnelde digitalisering. Onze ambitie is duidelijk: we brengen meer dan 3500 toponderzoekers uit meer dan 70 landen samen met een ecosysteem van Vlaamse bedrijven en starters, waardoor we onze economische en maatschappelijke impact aanzienlijk verhogen. Samen kunnen we Vlaanderen een stevige impuls geven die het nodig heeft om zijn competitiviteit te verhogen, en een stevige internationale positie in te nemen."

De eigen sterktepunten van beide onderzoekscentra blijven bewaard. Zo zullen iMinds’ vlaggenschepen zoals het Icon-onderzoeksmodel (waarbij academische onderzoekers en Vlaamse industriepartners samen oplossingen uitwerken voor een bepaalde marktvraag), het iStart-ondernemerschapsprogramma (dat beginnende ondernemers ondersteunt) en het iMinds gebruikersonderzoek (Living Labs) verder uitgebouwd worden. En Imec’s rol als wereldspeler in hightech onderzoek zal zowel Vlaanderen als de internationale industrie verder versterken.

De ambitie bestaat erin om tegen eind 2016 als één organisatie te opereren.