Van piepers tot PLA

Afgaand op de kop zou dit over het winnen van polymelkzuur uit aardappelen kunnen gaan. Dat doet het dus niet. De piepers zijn – in goed Nederlands – ‘pagers’. En beide kwamen ter sprake op de jongste Constructeursdag. Met de piepers van Han Toebast van VanBerlo en de PLA-trekstaven van Jim Floor als Ultimaker-afstudeerder aan de TU Delft, stond ook deze aflevering die afgelopen 10 november bijna 200 bezoekers naar DeFabrique in Utrecht wist te lokken wederom in het teken van vernuft en creativiteit.

En uiteraard ook doorzettingsvermogen. Zo stortte dagvoorzitter Erik Tempelman een doos vol trekstaven leeg op het podium om even het doorzettingsvermogen van Jim Floor te illustreren. Jim heeft onderzocht hoe het nu met de sterkte zit van FDM-geprint PLA. Het is niet alleen doorzetten geblazen als je trekstaven wil printen op een Ultimaker en vervolgens op de trekbank aan stukken wil trekken. Ook het spuitgieten van de referentiestaven viel niet mee wist Jim: "PLA is een bitch om te spuitgieten".

Het goede nieuws is wel dat dankzij Jim’s onderzoek als het om treksterkte gaat FDM-printen van PLA in de toekomst nauwelijks meer onder hoeft te doen voor spuitgieten. Ondanks  alle variabelen zoals printoriëntatie, vulling, temperatuur en printsnelheid.

erik tempelman

Dagvoorzitter Erik Tempelman (TU Delft) 

Revanche

Met vernuft en creativiteit zat het direct al goed. Massoud Hassani heeft zijn eerste idee van zijn Mine Kafon afstudeerproject aan de Design Academy flink opgewaardeerd. Erik Tempelman wist zich de scepsis rondom zijn originele idee nog goed te herinneren. Want creëer je met de bal die door wind wordt voortbewogen en met de poten de personeelsmijnen ton ontploffing brengt geen schijnveiligheid? Je weet tenslotte niet of alle mijnen zijn ontploftMassoud heeft zich inmiddels gerevancheerd met een systeem dat gebaseerd op een drone volledig autonoom laag over het terrein vliegt, de mijnen detecteert, in kaart brengt via een app en ze ook nog eens tot ontploffing kan brengen. De eerste test van het nieuwe systeem in samenwerking met het Deense leger zijn in elk geval veelbelovend.

massoudMassoud Hassani (Hassani Design) 

Bureau

En zoals Massoud’s idee uiteindelijk levens moet redden geldt dat niet in mindere mate voor de piepers  van Han Toebast van designbureau VanBerlo. Niet letterlijk zijn piepers maar de  ‘pagers’ die door medische personeel worden gebruikt. En, zo hield hij het publiek voor, daarbij moet de gebruiker centraal staan. En dan moet je daar wel mee in gesprek want dan leer je nog eens wat. Zo viel op dat de verpleegsters graag aan hun pieper mogen plukken en trekken. Moet je dus wel zorgen dat het knopjes niet kapot kunnen of eraf kunnen worden gepulkt. En daar kom je achter je bureau niet achter. Het resultaat is uiteindelijk een product, de Atus Smartbadge, dat via een speciaal ontwikkelde app in combinatie wordt gebruikt met je smartphone.

han

Han Toebast (VanBerlo) 

‘Cardiocomposieten’

En hoe de inspiratie van de een de creativiteit van de ander weet op te wekken wist vooral Steve Levine voor het voetlicht te brengen. De project director van Dassault Simulia’s Living Heart project was speciaal voor de Constructeursdag naar Nederland gekomen. De ontwikkeling van een natuurgetrouw simulatiemodel van een menselijk hart is al een prestatie van formaat. Daarvoor is alle over de wereld verspreide kennis over het menselijk hart samengebracht en is door onderzoekers, doktoren en engineers gewerkt aan het model.

Dat je daarbij kennis uit andere en ongedachte disciplines goed kan gebruiken wist Steve treffend te illustreren. Want wie denkt er aan het menselijk hart als een composietstructuur te benaderen?

Cardiocompsieten? Het is toch minder onwaarschijnlijk dan wellicht gedacht. Het menselijk hart is opgebouwd uit verschillende lagen spierweefsel die niet alleen voor het kloppen verantwoordelijk zijn maar ook voor torsie zorgen die bijdraagt aan het verpompen van het bloed. En die lagen kan je prima simuleren als je gebruik maakt van de kennis opgebouwd in de vliegtuigindustrie bij het simuleren van composieten.

steve

Steve levine (Dassault Systèmes)

Fouten

Het simulatiemodel is sinds mei commercieel verkrijgbaar en dat heeft in die relatief korte periode al geleid tot een reeks aan nieuwe producten en procedures. De simulaties die dit mogelijk hebben gemaakt vergroten de betrouwbaarheid van de ingrepen aan wat ons in meer dan opzicht tot mens maakt. Want hoewel Siego de Sitter een lans brak voor meer fouten in het ontwerpproces – maar dan wel in de beginfase – is experimenteren met je gezondheid maar beter iets dat je op een model kan doen

 siego

 Siego de Sitter (B/E Aerospace / Craft Lean Management) 

  

Multidisciplinair

Dat een multidisciplinair team tot veel in staat mag worden geacht werd niet alleen door Steve bewezen. Ook Bas Verkaik wist dat als vertegenwoordiger van Storm Eindhoven treffend te illustreren. De TU-studenten van Eindhoven hebben een flinke ambitie: op een duurzame manier in 80 dagen een rondje rond de wereld afleggen. Het team heeft daarom een elektrische motorfiets ontwikkeld met een verrassende opbouw van het accupakket – 24 uitwisselbare cartridges – die bovendien als het om rijervaring gaat niet onderdoet voor een traditionele toermotor. De cijfers bewijzen het: de motor beschikt over een piekvermogen van meer dan 100 pk en een koppel van 125 Nm. Voldoende om binnen 5 s tot 100 km/u te komen.

verkaik

Bas Verkaik (Storm Eindhoven) 

 

tekst: Robin Zander / foto’s: Nathan Strik

 

gesmeerd

Niet alleen de techniek werd goed gesmeerd…

festo

Exposanten presenteerden hun innovaties aan het publiek

levine

Steve  Levine demonstreert zijn ‘Living Heart’ via de Zspace-tablet.

heart

 De Zspace tablet met de 3D-demo van het Living-Heart-model.

innovatiemarkt

De innovatiemarkt.

krachtig

De innovatiemarkt.

storm

De elektrische Storm motorfiets was er ook. Volgend jaar op wereldreis, maar nu stond ‘ie in Utrecht.

dringen

Rond de Zspace-tablet was het in de pauzes dringen geblazen.

marcel

Marcel Hartgerink (Wibu Systems)

drukte

Drukte op de Innovatiemarkt.

hand

Erik Tempelman geeft een zachte robothand een stevige handdruk. Rechts op de foto Rob Scharff van de TU Delft.

Lieven

Lieven Grauls (Autodesk)

trekstaven

Dagvoorzitter Tempelman schudt de doos met 3D-geprinte trekstaven leeg, die Jim Floor (rechts) heeft gebruikt voor zijn onderzoek.

jim

Jim Floor (TU Delft)

winnaar

Aan het eind van de dag was het tijd om de gelukkige winnaar van de Ultimate 2 3D-printer bekend te maken.

rien

Rien Geerts is blij met de zojuist gewonnen Ultimaker 2, die beschikbaar was gesteld door RS Components.