Leeds als eerste zelfreparerende stad met een corps robot-gemeenteambtenaren?

De meeste mensen weten niet veel over de Engelse stad Leeds – behalve misschien dat er een bijzonder regionaal dialect wordt gesproken – maar de plaatselijke universiteit staat bekend om toonaangevend pionierswerk op het gebied van robotica. De School of Civil Engineering van de universiteit heeft nu een onderzoeksteam samengesteld voor de ontwikkeling van een vloot overheidsdienstrobots en drones, waarmee Leeds uiteindelijk een effectieve zelfreparerende stad zou worden.

Het roboticaproject wordt gefinancierd met een bedrag van £ 4,2 miljoen uit nationale fondsen en is gericht op autonome machines die problemen met de infrastructuur in de stad Leeds kunnen oplossen – en wellicht later ook elders. De robotvloot in Leeds moet in de hele stad reparaties uitvoeren aan bijvoorbeeld beschadigde riolen of waterleidingen, aan kapotte straatverlichting en aan beschadigingen van het wegdek.

Om dat allemaal te realiseren moeten er robots komen die beschikken over verschillende vaardigheden. Daarom wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar robot-drones die kunnen landen op hoge gebouwen of op straatlantaarns. Ook moeten er drones komen die surveilleren boven veelgebruikte en zelfs gevaarlijke wegen om gaten in het wegdek te identificeren en repareren en om ze – in de toekomst – zelfs te voorkomen. Verder is er een algemene groep infrastructuur-robots voorzien, die inspectietaken uitvoert voor utiliteitssystemen – gas-, water- ene elektriciteitsnetten in de hele stad. Deze robots moeten ook reparaties kunnen uitvoeren hoewel hun belangrijkste taak waarschijnlijk het rapporteren van problemen is, met als doel reparaties te vermijden totdat ze echt noodzakelijk zijn.

Voor al deze functies kijken professor Phil Purnell en team civiele ingenieurs in de eerste plaats naar preventieve maatregelen, zodat effectieve vroegtijdige detectie verstoringen kan voorkomen van de infrastructuur van de stad een het intensieve wegverkeer.

 

De ontwikkeling van zo’n corps van robot-gemeenteambtenaren zou in een stad als Leeds grote voordelen kunnen brengen ten aanzien van veiligheid, betrouwbaarheid en efficiency. Maar berichten over dergelijke ontwikkelingen doen bij critici ook direct een alarmbelletje rinkelen. Zij waarschuwen voor het risico dat drones en autonome machines straks de wereld gaan overnemen. Wordt Leeds veiliger en beter georganiseerd door zo’n robotvloot, of betekent het simpelweg de eliminatie van honderden banen – totdat de mens zo langzamerhand overbodig wordt?