Prototyping 2015 in Kortrijk XPO

Op 28 en 29 oktober 2015 vindt in Kortrijk Xpo een vakbeurs plaats voor al wie actief is op vlak van productontwikkeling, prototyping en productie in kleine volumes. Iedereen binnen de prototyping waardeketen, vanaf het idee tot de productie in kleine volumes, komt hierbij aan bod. Het programma omvat ook seminars, real-life prototyping studio’s, een materialententoonstelling en networking. De vakbeurs is een samenwerking van Kortrijk Xpo met Howest – Industrial Design Center. Het event kan daarbij rekenen op de steun van partners als Roland DG, 3D systems, Pili Pili, Creax, Quicksand, Inside Matters, Axson technologies en UGent Campus Kortrijk.

Het doel van het evenement is het brede aanbod van technologieën, materialen, tools en technieken op één plaats brengen met het productontwikkelingsproces in al zijn fasen en facetten.  Er is wereldwijd geen gebrek aan evenementen rondom prototyping maar deze richten veelal op een deelaspect van de waardeketen, zoals 3D-printen. Rototyping 2015 wil een brug slaan tussen de creatieve industrie en de maakindustrie. De exposanten zijn dan ook heel divers: dienstverleners, manuele prototypers, bedrijven met activiteiten in digitale en analoge prototyping, grondstoffenleveranciers, onderzoekscentra, ontwerpbureaus, machineleveranciers en dergelijke. Kortom, alle tools en technieken voor het materialiseren van productconcepten vanaf het idee tot het effectieve ontwerp: additieve productie (3D printen, digital manufacturing); CNC machines (verspanende machines, digital cutting, graveren); virtuele technologieën (CAD, 3D scanning, virtuele & augmented reality), engineering (bureaus & test labs), visualisering (beeldbewerking); kleinschalige productie (thermoforming, thermoset polymeren); materialen (composieten, kunststoffen, lijmen, metalen, kleimodelleren); trendwatching- & creativeits-tools, workshop facilities, elektronica, octrooien.

De opzet van de beurs is, dat de de bezoeker automatisch door uniforme exposantenmodules en rond presentaties wandelt. Dit moet zorgen voor een laagdrempelige bezoekersflow langs de stands en voor een spontane uitwisseling van informatie rond innovatieve productontwikkeling. Er wordt daarnaast veel aandacht besteed aan een sfeervolle setting – met gratis catering voor zowel bezoekers als exposanten – om niet alleen alle actoren uit de markt samen te brengen, maar ook business-kansen en networken te stimuleren.

Case study seminars

De gebruiksgerichte vakbeurs voorziet in een programma van seminars en life prototyping demo’s. In het seminarprogramma brengen creatieve geesten (designers, R&D managers, creatieve ondernemers hun eigen verhaal achter het ontwerpproces van een bepaald model of product. De nadruk wordt gelegd op de verschillende stappen in het ontwikkelingsproces: aanpak, gebruikte materialen, technieken, overwonnen drempels en degelijke. Zo wordt de bezoeker een blik gegund in de R&D van klinkende namen als Samsonite, Barco, 3D Systems, Dyson, Imec, Lieven Achtergael Architectuur, Sirris, Materialise, Extremis enAutodesk. Het volledige programma is te vinden op de website  www.prototypingxpo.com .

Real-life prototyping studios & prototyping materials tentoonstelling

Op de beursvloer wordt ook hands-on gewerkt in ‘real-life’ prototyping studio’s. Het tastbaar maken van ideeën voor de eigenlijke productie – met gebruik van diverse materialen en technieken – is life te zien in een doorlopend programma, samengesteld door Howest | Industrial Design Center. Verder kan de beursbezoeker een ‘prototyping materials’ tentoonstelling bijwonen. Iedere fase van een ontwerp, van de eerste schets en eerste vorm tot aan  het uiteindelijke real-life prototype product stelt steeds specifieke eisen aan de materialen, en vraagt daarnaast een hoop creativiteit. Van 3D geprint hout, super bewerkbare foams, reliëf-coatings, folies, koud te vormen kunststoffen en vele inspirerende andere voorbeelden: de tentoonstelling belooft inspiratie en ideeën voor iedere creatieve professional. Deze expo is een realisatie van Materia, het internationale platform op het gebied van materiaalinnovatie, gericht op ontmoeten, inspireren en co-creëren (www.materia.nl).

Prototyping 2015 gratis bezoeken

Prototyping is een vakevent. Geïnteresseer de professionals kunnen het event gratis bezoeken, na online voorregistratie via www.prototypingxpo.com. De bezoekersbadge geeft niet enkel toegang tot de beursvloer, maar ook tot de seminars, de real-life prototyping studio’s, de materialententoonstelling en de gratis catering.