Ruimtevliegtuig zonder raketbrandstof gebruikt microgolven (video’s)

Escape Dynamics, een klein startupbedrijfje uit de Amerikaanse staat Colorado, heeft vorige week een alternatieve manier van voortstuwing voor ruimtevliegtuigen gedemonstreerd. Grote dure raketten met brandstof zijn hierbij niet meer nodig.

Het in de ruimte brengen van spullen en mensen is nog steeds een enorme uitdaging. Het is duur, totaal niet duurzaam en zeer gevaarlijk. Het komt nog regelmatig voor dat ruimteraketten veranderen in enorme vuurballen.

Externe voortstuwing

Escape Dynamics werkt aan een ruimtevliegtuig dat werkt middels ‘externe voortstuwing’. In plaats van vluchtige vloeibare of vaste raketbrandstof wordt het vliegtuig voortgestuwd door waterstof onder hoge druk.

Een cluster van antennes op de grond richt een straal van microgolven op een hittewisselaar in de buik van het vliegtuig. Door de microgolven wordt het waterstof verhit tot 2 000 graden Kelvin (1 727 graden Celcius) en schiet uit de uitlaat, waarmee voldoende kracht wordt opgewekt om in een baan rond de aarde te komen.

Proof-of-concept

Vorige week vrijdag onthulde Escape Dynamics een succesvolle demonstratie van het hele systeem. Energie uit het lichtnet werd omgezet in een microgolfstraal. Met de microgolven werd gas (helium in dit geval) verhit om een raketmotor aan te drijven.

Het rendement van de motor oversteeg het maximale rendement (8%) wat te halen is met een chemische raketmotor. Volgens Escape Dynamics kan het rendement zelfs naar 30% als er waterstof wordt gebruikt in plaats van helium.

Goedkoop

Zodra deze techniek is doorontwikkeld kan het een flinke besparing opleveren. Nu kost het in de ruimte brengen van een object zo’n 25.000 tot 50.000 dollar per kilogram. Met regelmatige vluchten zouden deze kosten uiteindelijk volgens Escape Dynamics slechts 150 dollar per kilogram kunnen worden

Herbruikbaar

Deze techniek zal vooral voor ladingen met een laag gewicht een uitkomst bieden. Een eentraps-oplossing als het ruimtevliegtuig is volgens Escape Dynamics niet alleen goedkoper, maar bovendien ook opnieuw te gebruiken.

Dmitriy Tseliakhovich, mede-oprichter en CEO/CTO van Escape Dynamics: “Als een technologische beschaving sturen wij nu pas minder dan zestig jaar raketten de ruimte in.” Volgens Tseliakhovich een zeer korte periode, gezien vanuit een technologisch perspectief. En chemische voortstuwing is niet het einde, maar slechts de eerste stap.