3D Smart Scan telt bloemknoppen (video)

Hoeveel knoppen heeft een orchidee? Het lijkt een triviaal punt, maar hoe meer knoppen en bloemen er aan een orchidee zitten, hoe hoger de waarde. Hoe kan een kweker die knoppen en bloemen snel en nauwkeurig tellen? Met een elektronische knoppenteller natuurlijk.

WPS uit De Lier ontwikkelde met behulp van de technische kennis van TNO de SmartScan 3D, een volledig geautomatiseerd systeem dat camerabeelden van orchideeën analyseert en het aantal knoppen en bloemen bepaalt. Andere toepassingen, bijvoorbeeld voor het tellen van takken en vertakkingen, zijn ook mogelijk.

Verbetering beeldanalyse

WPS, dat is gespecialiseerd in logistieke oplossingen, beschikte al over technieken om medewerkers met behulp van 2D technieken knoppen te laten tellen. Toen het bedrijf drie jaar geleden hoorde dat TNO in het programma ‘Technologie Zoekt Ondernemer’ een innovatief telsysteem aanbood dat gebruik maakt van 3D beeldanalyse door de computer, was het meteen geïnteresseerd.

Dat leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de SmartScan 3D, onder andere met steun vanuit de SBIR-regeling die ondernemers steunt als zij veelbelovende innovaties naar de markt brengen. TNO had daarbij een brede technische inbreng.

Risico

Een succesvol verlopen project kun je achteraf zeggen. Maar drie jaar geleden nam WPS wel degelijk een risico door tijd en geld te investeren in een project waarvan de uitkomst onzeker was. De innovatieve techniek was er, maar de stap naar commerciële toepassingen moest nog volgen en er waren allerlei vragen, onder andere over de lenzen van de camera, over manieren om de grote hoeveelheden data te verwerken en over het voorkomen van dubbeltellingen.

Samen met TNO wist WPS die vragen te beantwoorden en de SmartScan 3D wordt al in ieder geval door één kweker ingezet. Als het aan WPS ligt, gaan er nog velen volgen en dan niet alleen voor het huidige product. Het bedrijf wil de technologische voorsprong die het heeft opgebouwd gaan gebruiken om andere toepassingen te ontwikkelen en nieuwe markten te veroveren.