Tinnitracks verklaart de oorlog aan tinnitus

De startup Sonormed uit Duitsland presenteert Tinnitracks aan de Nederlandse pers, patiënten, belangenverenigingen en artsen. Op 21 april 2015 brengen zij, in Nederland, voor het eerst naar buiten welke technologie zij hebben ontwikkeld om tinnitus te behandelen. De presentatie vindt plaats bij EIT ICT Labs op de High Tech Campus in Eindhoven.

Ruim 1 miljoen mensen heeft een vorm van oorsuizen (tinnitus). Deze mensen horen een constante piep, suis of fluit. Artsen vertellen patiënten vaak dat tinnitus niet te genezen is en dat je er mee moet leren leven. Tinnitracks biedt een nieuwe behandelmethode voor tinnitus. Dat deze wetenschappelijk onderbouwde methode echt kan helpen om tinnitus patiënten te verlossen van die constante piep in hun hoofd, wil Sonormed  graag wereldkundig maken.

Hoe werkt Tinnitracks?

Tinnitracks behandelt tinnitus door het aanbieden van persoonlijk gefilterde muziektraining. Patiënten kunnen hun tinnitus behandelen door het luisteren naar gefilterde muziek. De ontwikkelde theorie is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Het blijkt dat tinnitus geen aandoening is in het oor, maar in de hersenen. Overactieve zenuwcellen in de hersenen veroorzaken storende geluiden in het oor. Door het volgen van de muziektraining kalmeren de overactieve tinnitus zenuwcellen, waardoor de sterkte van de tinnitusfrequentie significant afneemt.

Mensen met tinnitus kunnen hun persoonlijke tinnitusfrequentie laten meten bij gekwalificeerde partners van Tinnitracks. Deze frequentie kan elke gebruiker invoeren in de applicatie (een smartphone App) en een op maat gegenereerde therapie zorgt voor de tinnitus behandeling. De Tinnitracks technologie filtert de persoonlijke tinnitus frequentie uit de favoriete muzieknummers.

Tinnitracks EIT ICT Labs Idea Challenge winnaar van 2014

Tinnitracks won medio juni 2014 de EIT ICT Labs Idea Challenge en is sindsdien door EIT ICT Labs gecoacht. EIT ICT Labs is er dan ook trots op dat Tinnitracks zichzelf zal presenteren op de locatie van EIT ICT Labs in Eindhoven op de High Tech Campus 31 op dinsdag 21 april om 13.00 uur.