Fike Europe opent kenniscentrum voor industriële stofexplosie- en overdrukbeveiliging (video)

Fike Europe heeft de Fike Academy geopend, een kenniscentrum voor industriële stofexplosie- en overdrukbeveiliging. Vanuit de Fike Academy wordt expertise gedeeld met veiligheidsexperts uit industriële sector over de hele wereld. In het centrum zijn onderzoek en productontwikkeling ondergebracht. De Fike Academy is opgericht vanuit de overtuiging dat door kennis te delen een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan de veiligheid in de industriële sector en de algemene veiligheid van de maatschappij.

De wetenschappers en veiligheidsexperts verbonden aan de Fike Academy zijn autoriteiten in hun vakgebied. Zij geven trainingen, opleidingen en demonstraties aan klanten, agenten, distributeurs en medewerkers van Fike om ervoor te zorgen dat hun kennisniveau up-to-date blijft. Studenten veiligheidskunde aan de UGent en KU Leuven kunnen hier praktijkkennis opdoen als aanvulling op de theorie uit hun studieprogramma. 

De tweede belangrijke pijler van de Fike Academy is de ontwikkeling van nieuwe producten en technieken gebaseerd op fundamenteel en toegepast onderzoek. Fike Europe is hiermee wereldwijd de enige organisatie op dit expertisegebied die zowel onderzoek uitvoert als producten ontwikkelt en een kenniscentrum in huis heeft. 

De Fike Academy is gevestigd in de nieuwbouw van het hoofdkantoor van Fike Europe aan de Toekomstlaan 52 in Herentals, België. De onderneming investeerde 3 miljoen euro in de nieuwbouw en de Academy.

Bij de opening van het kenniscentrum werden twee nieuwe producten gedemonstreerd: ValvEx en WarnEx. 

ValvEx is een explosie-isolatieklep die voorkomt dat vlammen zich verder door industriële leidingen kunnen verplaatsen. Deze klep is ‘passief’, dat wil zeggen dat hij vanzelf sluit als er een explosie plaatsvindt. De explosiedruk sluit de klep voordat de vlammen zich kunnen voortplanten. Dit betekent dat er bijkomend een explosiedetector nodig is, een controle eenheid en een krachtbron om de klep op commando van de controle-eenheid te doen sluiten. ValvEx is atex-gecertificeerd en kan worden toegepast in productieprocessen waar gewerkt wordt met ontvlambare vaste stoffen die in grote hoeveelheden gemaakt, verhandeld, opgeslagen of verwerkt worden. Vaak ontstaan hierbij stoffige atmosferen, waarbij explosiegevaar dreigt. Voorbeelden zijn de processen in de hout-, chemische-, energie-, voedings- en farmaceutische sector.  

WarnEx is een ‘smeuldetectiesysteem’, een beveiligingssysteem dat het smeulen (de fase voordat een vlam ontstaat) in een machine of installatie tijdig kan detecteren. Het smeulen wordt in een vroeg stadium gesignaleerd en kan vervolgens onderdrukt worden. Uniek aan WarnEx is de elektrochemische detectietechnologie en de gecentraliseerde systeemarchitectuur waardoor het systeem meerdere sensoren bevat. De installatie- en onderhoudskosten van WarnEx zijn substantieel lager en de betrouwbaarheid en stabiliteit van het systeem hoger dan bij concurrerende producten. 

WarnEx is atex-gecertificeerd en kan worden toegepast in productieprocessen waar gewerkt wordt met brandbare vaste stoffen, zoals suiker, veevoer, meel, stof (papier, textiel, hout), en melk-, verf-, metaal- en chemische poeders.  

http://www.fike.be/