‘Ondernemende wetenschappers zijn geen geldwolven’

‘Ondernemende wetenschappers zijn geen geldwolven, maar onafhankelijke, maatschappelijk actieve onderzoekers’. Dat schrijft STW-directeur Eppo Bruins in Het Financieele Dagblad in een reactie op eerdere berichtgeving in het FD. Volgens Bruins is de scheiding der geesten tussen fundamenteel onderzoek en valorisatie een mythe.

Eppo Bruins schrijft:

UvA-hoogleraar Klaas Hellingwerf wordt door sommige collega’s gezien als een geldwolf nadat hij zijn fotosynthese-onderzoek in een start-up onderbracht. Toen VU-politicoloog André Krouwel een commercieel kieskompas opzette, beschouwden collega’s hem als ‘een soort paria’. Het FD-artikel De geldwolven van de wetenschap doen gewoon hun werk laat zien hoe hardnekkig de mythe is dat een wetenschapper niet onafhankelijk zou kunnen werken als hij wordt gefinancierd door een bedrijf.

Collega’s maken van ondernemende wetenschappers een karikatuur. Ik ken ze als maatschappelijk actieve onderzoekers, en juist dat maakt dat ze fundamenteel onderzoek en de commerciële toepassing daarvan in zich verenigen. De veronderstelde scheiding van geesten bestaat simpelweg niet.

Honderden voorbeelden

Bij wetenschapsfinancier NWO en technologiestichting STW kennen we honderden voorbeelden van wetenschappers met een diepgewortelde wens om met hun kennis een maatschappelijke bijdrage te leveren. Neem Detlef Lohse van de Universiteit Twente. Hij is een wereldtopper in de stromingsleer, publiceert in Nature en Science en ontving de Spinoza-premie. Hij werkt al vijftien jaar nauw samen met Océ Technologies. Mede dankzij de Twentse stromingskennis is Océ wereldleider in printen.

Ook de Delftse microbioloog Mark van Loosdrecht kreeg de Spinoza-premie en is een veel geciteerde wetenschapper. Maar het was ingenieursbureau Royal HaskoningDHV dat zijn energiezuinige waterzuiveringstechnologie heeft opgeschaald en geëxporteerd naar Zuid-Afrika, India en Zwitserland.

Niet hun professie

Lohse, Van Loosdrecht en al die anderen zijn in de eerste plaats wetenschappers. Ondernemen is niet hun professie en daarom werken zij samen met ondernemers, onderwijsinstellingen, gemeentes, ziekenhuizen, patiëntenorganisaties etc. Bedrijven en andere gebruikers van wetenschappelijke kennis maken het juist mogelijk dat maatschappelijk actieve wetenschappers uitstekend onderzoek kunnen blijven doen.