Wearables op de werkvloer: voor 4 op de 10 bedrijven gevaarlijker dan smartphones

Onderzoek van Trend Micro, specialist op het gebied van beveiligingssoftware, bevestigt de populariteit van wearables op de werkvloer. Van de ondervraagde IT-beslissers in Europa ziet 76 procent al dat werknemers wearables binnen de organisatie brengen en 79 procent verwacht dat het gebruik ervan door werknemers dit jaar nog eens zal toenemen. Ondanks de populariteit is vrijwel iedereen (95 procent) het erover eens dat wearables een bijkomend beveiligingsrisico met zich meebrengen. En zelfs in die mate dat ruim vier op de tien Europese organisaties (44 procent) in wearables een grotere dreiging zien dan smartphones.

Dat blijkt uit het onderzoek van Vanson Bourne, in opdracht van Trend Micro, onder 800 senior IT-beslissers in Europa en het Midden-Oosten.

Afgelopen jaar alleen al werden er 4,6 miljoen wearables verkocht, zoals smartwatches, Google Glass of fitness armbanden. Deze ‘slimme’ armbanden vinden steeds meer hun weg richting de werkvloer. Een zorgwekkende evolutie voor 1 op 2 ondervraagde organisaties (51 procent). Ondanks de toenemende zorgen omtrent wearables op de werkvloer, geeft zo’n 63 procent van de organisaties hun personeel wel toestemming privé-apparaten voor bedrijfsdata te gebruiken. Slechts 23 procent ontmoedigt werknemers hun wearables binnen de werkomgeving te gebruiken.

Benelux kiest voor voorzichtigheid

Organisaties in de Benelux zijn het voorzichtigst: 42 procent ontmoedigt het gebruik van wearables op de werkvloer. Toch geeft 43 procent het personeel toestemming voor toegang tot bedrijfsgegevens vanaf een persoonlijk, mobiel apparaat. Hiermee scoort de Benelux opnieuw het laagst in vergelijking met de rest van de Europese landen. Echter, meer dan de helft van de organisaties in de Benelux (58 procent) heeft eerder te maken gehad met bedrijfsgegevens die in gevaar zijn gekomen vanwege een beveiligingslek via een mobiel apparaat dat eigendom was van een werknemer. De Benelux staat daarmee op de tweede plek binnen Europa.

Vreemd genoeg zijn ook de security-budgetten inzake bedrijfsbeveiliging voorzichtig te noemen in de Benelux. Waar organisaties in het Verenigd Koninkrijk per maand zo’n 12.817 euro uitgeven aan data-encryptiemethoden om datalekken te voorkomen en daarmee in Europa aan kop gaan, is dat in de Benelux gemiddeld 2750 euro per maand.

Beveiliging op maat van wearables

Hoewel wearables als potentieel gevaar worden beschouwd en de meerderheid van de Europese organisaties hun personeel wel toegang geeft tot de bedrijfsgegevens vanaf persoonlijke mobiele apparaten, verplicht slechts 60 procent het gebruik van een wachtwoord of pincode. Bovendien beschermt slechts 54 procent bedrijfsgegevens met een sandbox/remote toegangsapplicatie.

Bijna de helft (47 procent) van de Europese respondenten is van mening dat risico’s van wearables voortkomen uit een gebrek aan veiligheidsbeleid en 43 procent gelooft dat wearables een zwakke plek zijn voor aanvallen vanuit cybercriminelen. Negen op de tien (90 procent) is van mening dat het beveiligingsbeleid van hun organisatie rondom IT of BYOD moet worden aangepast voor wearables. Voor meer dan driekwart (79 procent) is een dergelijk beleid rond wearables nodig om misbruik van bedrijfsgegevens te voorkomen. Italië is hierin koploper met 92 procent.

"Dit jaar zou het jaar van de wearables moeten worden. Het is afwachten hoe ‘connected’ al deze apparaten worden en wat de impact is voor databeveiliging in uw organisatie. Wearables zijn hip en handig, maar omdat ze ook persoonlijke informatie over de ‘drager’ verzamelen, zijn ze een interessant doelwit. Niet alleen voor cybercriminelen, maar ook voor organisaties die informatie en klantengegevens verkopen", zegt Tonny Roelofs, country manager Trend Micro in Nederland. "Het is dan ook verstandig een grondige risico-audit rondom wearables te doen, voordat ze worden gebruikt in een zakelijke omgeving."

Over het onderzoek

Het onderzoek werd in november 2014 uitgevoerd door Vanson Bourne onder 800 senior IT-beslissers van enterprise-organisaties in Europa. In elk deelnemend land (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italie, Benelux, Nordics, Turkije en het Midden Oosten) namen honderd respondenten deel.

Meer informatie: blog.trendmicro.nl en trendmicro.nl