Vernieuwde verbetercheck schadelijk geluid

Lawaaidoofheid is beroepsziekte nummer 3. Daarom vraagt 5xbeter dit jaar extra aandacht voor dit thema en ze heeft een vernieuwde Verbetercheck Schadelijk geluid gelanceerd.

5x Beter is het gezamenlijke project van de vijf cao-partijen in de metaalbewerking en metalektro: Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie.

Onherstelbare schade

Bijna iedereen in de metaal komt in aanraking met schadelijk geluid. De gevolgen treden langzaam op, maar zijn onomkeerbaar. De eerste belangrijke signalen zijn tijdelijk gehoorverlies en oorsuizingen. Bij onherstelbare schade aan de haarcellen is het gehoorverlies blijvend. Gehoorschade door lawaai is nooit meer te genezen.
Daarom introduceert 5xbeter de verbetercheck en vraagt in 2015 extra aandacht voor dit thema.

Geen dure metingen

De Arbowet verplicht de werkgever tot het beoordelen van de geluidsniveaus op de werkvloer. Vroeger gebeurde dit vaak door het uitvoeren van metingen. De Verbetercheck is gebaseerd op een grote hoeveelheid metingen die zijn uitgevoerd in de metaal, waardoor bij gebruik van de Verbetercheck (dure) metingen niet nodig zijn. De Verbetercheck Schadelijk geluid biedt oplossingen en informatie die invulling geven aan de doelstellingen voor schadelijk geluid in wet- en regelgeving. De gegeven oplossingen uit de Verbetercheck zijn dus in lijn met de wet- en regelgeving.

Maak werk van schadelijk geluid voor het vanzelf stil wordt. Doe de Verbetercheck Schadelijk geluid of bestel een informatiepakket. Kijk op 5xbeter.

Bron: 5xbeter