Speelkaarten krijgen communicatiechip (video)

Holst Centre, Imec, en Cartamundi, producent van speelkaarten, verzamelkaarten en bordspelen, hebben aangekondigd dat ze gaan samenwerken aan de ontwikkeling van ultradunne flexibele nabije-veldcommunicatie(NFC)tags. Die zullen worden uitgevoerd in een dunnefilm chiptechnologie op een plastic film. De communicatietags zullen worden geïntegreerd in speelkaarten. Dit past in Cartamundi’s strategie om speelkaarten te ontwikkelen voor de “connected generation”.

Holst Centre, Imec en Cartamundi gaan de chip ontwerpen en het productieproces ontwikkelen en opschalen naar massaproductie. Dank zij de metaaloxide (IGZO) dunnefilm chiptechnologie op plastic kunnen de productiekosten van de near field communication tags relatief laag worden gehouden. De ultradunne en flexibele vorm is nodig om NFC-toepassingen te integreren in papier.

NFC-technologie wordt gebruikt voor draadloze communicatie op zeer korte afstand tussen een tag die in een product geïntegreerd is en elektronische apparaten zoals smartphones en tablets. Cartamundi integreert nu al NFC-chips op basis van siliciumchiptechnologie in speelkaarten. Maar deze chips zijn relatief groot, rigide en ook vrij duur. Met dunnefilm-chiptechnologie zijn veel dunnere, flexibelere, zo goed als onbreekbare NFC-chips te maken. Daarnaast moeten de toekomstige NFC tags ook de productiekosten en bijkomende functionaliteit beter in balans brengen.

Chris Van Doorslaer, CEO van Cartamundi, legt uit: "Wij willen producten maken die families en vrienden met elkaar verbinden, om zo de ‘quality time’ die ze met elkaar delen te verbeteren. Door de expertise van Holst Centre en Imec in dunnefilm- en nano-elektronica, kunnen we het fysieke met het digitale verbinden en lichte, intelligente kaarten maken met toegevoegde waarde voor de consument."

"Cartamundi zal niet alleen werken aan de NFC-chip van de toekomst maar wil ook de industriestandaarden in het assemblageproces vastleggen en de conversie naar de speelkaarten maken," zegt Steven Nietvelt, chief innovation en marketing officer bij Cartamundi. "Dit alles maakt deel uit van een lopend proces van technologische vernieuwing binnen Cartamundi. Ik ben verheugd dat onze innovatie-ingenieurs met de beste technologische onderzoekers en ontwikkelaars in dit domein zullen samenwerken bij Imec en Holst Centre. We hebben alle expertise nodig om deze vernieuwende technologie te kunnen realiseren."

"Onze samenwerking met Cartamundi zal de toekomst van de speelkaartenindustrie ingrijpend veranderen," denkt Paul Heremans, departementsdirecteur dunnefilm-elektronica bij Imec en technologisch directeur bij Holst Centre. "Chiptechnologie is bijna overal te vinden in ons dagelijks leven en nu zelfs in de speelkaart. We zijn blij dat we met Cartamundi kunnen samenwerken aan het verbeteren van de persoonlijke ervaring van het kaartspelen."