Piëzotechnologie bij Quad Industries

In samenwerking met Aito neemt Quad Industies de software enhanced piëzotechnologie op in zijn productgamma. Het wordt gezien als een belangrijke toekomstgerichte ontwikkeling voor mooi ogende gebruikersinterfaces. De desbetreffende piëzotechnologie is software gedreven, kent daardoor een grote mate van stabiliteit en is heel energie-efficiënt. De combinatie met haptic feedback technologie (visueel en auditief) zorgt voor toepassingen met een bijzondere gebruikservaring.

De eerste toepassingen van de piëzo-elektrische knoppen hadden een inconsistente werking door verschillen in de toegepaste druk, de samenstelling van de piëzo-elektrische materialen en temperatuurschommelingen. Door de toepassingen van de Aito-chip worden deze variabelen gecompenseerd en zijn de piëzo touch panels stabiel en betrouwbaar.

"De softwaregestuurde piëzotechnologie biedt ons de mogelijkheid om aanraakgevoelige bedieningspanelen te creëren met tal van  materialen zoals metaal, glas, plastic, textiel,…" zegt Arne Casteleyn, verkoopdirecteur bij Quad Industries. "In tegenstelling tot capacitive touch kunnen zowel elektrisch geleidende als isolerende materialen gebruikt worden als cover overlay. Dit biedt veel vrijheid op gebied van design."

De Aito-chip heeft als bijzondere eigenschap dat hij zowel zowel aanraken als loslaten detecteert. Hierdoor kan elke toets 2 functies onderscheiden want ‘aanraken en vasthouden’ heeft een verschillende actie tot gevolg. Daarnaast kan de piëzo touch gecombineerd worden met haptic feedback in één en hetzelfde piëzo-element. Dit resulteert in een aangename trilling van het aangeraakte oppervlak en bevordert zo de gebruikerservaring. 

De SEP piëzotechnologie is een robuuste touch-technologie die het mogelijk maakt om interfaces te creëren waarmee producten er niet alleen fraai  uitzien, maar ook goed aanvoelen en foutloos functioneren. Ten opzichte van capacitieve touch technologie biedt het voordelen omdat het ook in een veeleisende, uitdagende omgeving kan gebruikt worden. De touch panels zijn volledig waterdicht afgesloten, vandaalbestendig en kunnen door de operator perfect met handschoenen of vuile handen bediend worden. 

"Wij zien de toepassingen voornamelijk bij consumenten elektronica, medische apparaten, automotive en keukenapparatuur" ligt Arne Casteleyn verder toe. "Hier spelen design, kostprijs en betrouwbaarheid een grote rol."