Nieuwe meetmethode fijnstof

Fijnstof is een belangrijke oorzaak van diverse ernstige gezondheidsklachten. De Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) en TNO ontwikkelden een systeem, dat snel het jaargemiddelde aan fijnstof in een kantoorruimte kan schatten, zonder dat de meting overlast veroorzaakt. Met die kennis kunnen de leden van de VLA hun klanten beter adviseren over maatregelen die de concentratie van fijnstof verlagen.

Vergelijking afmeting optische deeltjes teller met gravimetrische monitor

De VLA en TNO werkten samen in een Technologiecluster (TC), zegt TNO’er Piet Jacobs: "Binnen een TC deelt TNO innovatieve technologische kennis met het Nederlandse MKB. In dit cluster was ons doel om een systeem te ontwikkelen, dat efficiënt een schatting maakt van de gemiddelde concentratie aan fijnstof waaraan kantoormedewerkers zijn blootgesteld. In die opzet zijn we geslaagd. Met deze aanpak lopen we voorop in Europa."

Klein en stil

Aan de basis van het systeem staat nieuwe optische apparatuur, die de stofdeeltjes telt die in een ruimte rondzweven. Jacobs: "In tegenstelling tot de vorige generatie meetapparatuur gaat het om kleine en stille apparaten, die geschikt zijn voor gebruik in binnenmilieus, zoals kantoorruimten."
 
Lees het complete artikel op de website van TNO